ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πότε μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό που περίσσεψε;

Tweet
Share
Tweet
Share

Είναι δύσκολο για όλους μας να μαγειρεύουμε ακριβώς την ποσότητα του φαγητού που θέλουμε, οπότε πάντα όταν περισσεύει μέρος του γεύματος το αποθηκεύουμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε αργότερα. Έτσι γλιτώνουμε χρήματα αλλά και έξτρα κόπο από το μαγείρεμα. Είναι όμως πάντα ασφαλής η συγκεκριμένη πρακτική; Σε ποιες περιπτώσεις είναι αυξημένος ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης;

Μια δηλητηρίαση στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήρια που υπάρχουν μέσα στο φαγητό, ενώ μέχρι σήμερα τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter), το οποίο μπορεί να επιβιώσει μέχρι και για δύο ώρες πάνω στις επιφάνειες της κουζίνας.

Ενδεικτικά αρκούν γύρω στα 500 καμπυλοβακτηρίδια για να αρρωστήσει κανείς, ενώ για να εμφανίσει συμπτώματα σαλμονέλας χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες βακτήρια αυτού του είδους. Το συγκεκριμένο είδος βακτηριδίου βρίσκεται συχνά στο κοτόπουλο, γι΄αυτό δεν πρέπει το κρέας να πλένεται πριν μαγειρευτεί, καθώς τα σταγονίδια του νερού είναι το συνηθέστερο όχημα μεταφοράς του μικροοργανισμού.

Τοποθετήστε το κοτόπουλο απευθείας στο σκεύος που θα το μαγειρέψετε και αμέσως μετά φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι.

5

Το πιο αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στα βακτήρια είναι η υψηλή θερμοκρασία, οπότε πρέπει να μαγειρεύετε καλά το κοτόπουλο και κάθε άλλο τρόφιμο.

Τι να κάνετε με το φαγητό που περίσσεψε

Εξασφαλίστε στο μέτρο του δυνατού ότι εξοντώσατε όλους τους μικροοργανισμούς , ωστόσο ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης πιθανότατα παραμένει. Αρχικά πρέπει να αφήσετε το φαγητό να κρυώσει πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Το ζεστό φαγητό θα διαταράξει τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου, δίνοντας στους μικροοργανισμούς την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει πιθανότητα οι μικροοργανισμοί να επιμολύνουν και ό,τι άλλο υπάρχει στο ψυγείο.

Μια ερώτηση που συχνά μας απασχολεί είναι το πόσες φορές μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό που περίσσεψε. Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency), καλό είναι να ξαναζεσταίνουμε το φαγητό μόνο μία φορά. Επιτρέπεται βέβαια να το ξαναζεστάνετε περισσότερες φορές, αρκεί να το κάνετε σωστά την κάθε φορά.

Φαγητά που συνηθίζουμε να ξαναζεσταίνουμε και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων θεωρεί πιθανώς επικίνδυνα είναι τα εξής:

4

- Κρέας ή φαγητά που περιέχουν κρέας ή κιμά

- Σάλτσες που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή γάλα

- Θαλασσινά και σάλτσες που περιέχουν θαλασσινά

- Φαγητά που περιέχουν αβγό, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες

Η βασική συμβουλή για να ξαναζεστάνετε το φαγητό που περίσσεψε είναι να του δώσετε χρόνο να ζεσταθεί καλά. Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, προτιμήστε να ζεσταίνετε το φαγητό σε μεγάλο δοχείο για λίγα λεπτά, ώστε να μπορείτε μετά να το ανακατέψετε καλά και μετά να το ζεστάνετε για μερικά ακόμη λεπτά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman