ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάντε τη ζωή σας ποδήλατο!

Tweet
Share
Tweet
Share

Μόλις των 3% των Ελλήνων στα μεγάλα αστικά κέντρα χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό μέσο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς. Παρόλα αυτά, με το 27% των ερωτηθέντων να διαθέτει ποδήλατο και τους μισούς νέους (ηλικίας 18 - 35) να έχουν τα πρωτεία σε δράσεις όπως η πρωτοβουλία «Με ποδήλατο στη δουλειά» και η 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία μπορούν να είναι μια ακόμη «ορθοπεταλιά» για την υιοθέτηση του πλέον οικολογικού, οικονομικού και υγιεινού μέσου μετακίνησης.

Το πρόγραμμα WWF - Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη χρήση του ποδηλάτου από τους Έλληνες.

Η έρευνα της Public Issue αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε ακόμη πολύ πετάλι:

Μόλις το 32% των πολιτών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ποδήλατο τον τελευταίο χρόνο

το 15% των Αθηναίων δήλωσε ότι «δεν έχει κάνει ποτέ/δεν ξέρει» ποδήλατο

το 40% έχει να κάνει ποδήλατο από παλιά ή την παιδική του ηλικία

το 21% των πολιτών δήλωσε ότι το χρησιμοποιεί όσο συχνά θέλει.

το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η έλλειψη υποδομών και ποδηλατοδρόμων λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου

Παράλληλα, η αίσθηση ανασφάλειας και η επικινδυνότητα -κάτι που οφείλεται εν μέρει και στην έλλειψη υποδομών - είναι ο λόγος μη συχνής χρήσης ποδηλάτου για το 23% των πολιτών.

Με ποδήλατο στη δουλειά

Το πρόγραμμα WWF - Καλύτερη Ζωή, μας καλεί να συμμετέχουμε στην πρωτότυπη δράση «Με ποδήλατο στη δουλειά» που διοργανώνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά, μέχρι τις 31 Μαΐου, από τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ και την ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα. Πρόκειται για έναν φιλικό διαγωνισμό που καλεί τους εργαζόμενους να πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά, προωθώντας την καθημερινή του χρήση και τα πολλαπλά του οφέλη.

Δείτε περισσότερα εδώ: http://biketowork.gr/

«Είναι εφικτό να βάλουμε ξανά το ποδήλατο στη ζωή μας. Ο φιλικός διαγωνισμός "Με ποδήλατο στη δουλειά" είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να κάνουμε την αρχή», σημείωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF - Καλύτερη Ζωή.

Όπως προκύπτει και από την έρευνα της Public Issue, οι ποδηλατόδρομοι και οι απαιτούμενες υποδομές είναι απαραίτητα βήματα προς τη διάδοση του ποδηλάτου και τη βιώσιμη αστική μετακίνηση. Αυτό είναι και το κεντρικό αίτημα της 8ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας, στις 10 Μαΐου: «Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία, και ποδηλατοδρόμους σε κάθε συνοικία»

Δείτε περισσότερα για την 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία εδώ:http://podilattiki.gr/index.php/draseis/item/19-panelladiki-podilatoporeia-2015

«Οι ποδηλάτες της Αθήνας και της Αττικής, επικεντρώνουμε το αίτημα για ποδηλατόδρομους στην άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών (ΜΔΠΔ) που περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών (ΡΣΑ), και βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Η δημιουργία ενός δικτύου που θα ενώνει τις γειτονιές και θα δίνει τη δυνατότητα στους ποδηλάτες να κινούνται με ασφάλεια από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, θα είναι καταλυτική παρέμβαση στην αύξηση της χρήσης του μέσου. 'Άλλωστε, το ποδήλατο είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για έναν αρκετά σημαντικό αριθμό Αθηναίων. Πρέπει να αποκτήσει και αυτό τον χώρο του στον δρόμο, όπως όλα τα Μέσα Μετακίνησης», δηλώνει ο Δημήτρης Σπυρόπουλος μέλος της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ κοινότητας και της οργανωτικής επιτροπής της φετινής Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman