ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Κοιτάξοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα πρώτα έξη γράμματα “Q, W, E, R, Τ και Υ”, εκεί όπου στα ελληνικά βρίσκονται κατά σειράν το ερωτηματικό, το σίγμα τελικό, και το Έψιλον, το Ρο και το Ταφ, όπως και όλα τα υπόλοιπα γράμματα, είναι σαν να τα έχει σκορπίσει κανείς ανέμελα, χωρίς λογική σειρά μεταξύ τους. Για ποιο λόγο; Η εξήγηση, απίθανη μεν, αλλά, είναι εξαιρετικά απλή!.. 

Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.

Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και οι ακίδες κολλούσαν, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην “κολλάνε” τα πλήκτρα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσίαζαν κυρίως τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτολόγιο! 

Αυτό ήταν! Η σκέψη του αποδείχθηκε μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να αναζητήσουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Το πείραμα πέτυχε και το πράγμα αποσυμφορήθηκε.

Η επιτυχία του πληκτρολογίου “QUERTY” συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.