ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Eίναι τρελοί αυτοί οι Άραβες...

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα λεφτά μπορεί να μην φέρνουν την ευτυχία κάνουν όμως τον κόσμο να κινείται και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα παγόβουνα. Ναι, στο Αμπού Ντάμπι σκέφτονται να φέρουν το παγόβουνο στον Μωάμεθ μιας και ο Μωάμεθ, μάλλον δεν θα πάει στο παγόβουνο...

Πιο συγκεκριμένα αυτό είναι το φιλόδοξο -και μάλλον όχι ακατόρθωτο- σχέδιο με τίτλο "UAE ICEBERG PROJECT"  μιας εταιρείας στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται η ρυμούλκηση παγόβουνων από την Ανταρκτική στην ακτή της χώρας, κάτι που -αν όντως γίνει- θα ξεδιψάσει τους κατοίκους τροφοδοτώντας την περιοχή με δισεκατομμύρια λίτρα φρέσκου νερού.

Το πρόβλημα έλλειψης νερού στην περιοχή

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, υπολογίζεται πως τα υπόγεια αποθέματα νερού της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα έχουν στερέψει. Σύμφωνα με τον Guardian, η μέση κατανάλωση ανά κάτοικο αντιστοιχεί σε 500 λίτρα νερού ημερησίως, 80% περισσότερο από την αντίστοιχη παγκόσμια μέση κατανάλωση.

Ένα παγόβουνο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 80 δισεκατομμύρια λίτρα νερού. Ένα μόνο παγόβουνο εκτιμάται ότι θα ήταν αρκετό για να έχουν νερό ένα εκατομμύριο άνθρωποι επί πέντε χρόνια. Χρειάζεται αρκετό χρόνο να λιώσει, καθώς το 80% βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, ενώ το επιφανειακό τμήμα του αντανακλά πίσω στο διάστημα τις ακτίνες του ήλιου. Δεκάδες συστήματα αφαλάτωσης εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες της πόλης, όμως τα συτήματα αυτά είναι ιδαίτερα ενεργοβόρα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη προειδοποιήσει πως εντός των επόμενων 2 δεκαετιών, περισσότερα από 600 εκατ. παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 

towing iceberg 16

Είναι εφικτή η ρυμούλκηση ενός παγόβουνου;

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ρυμουλήσει για τόσο μεγάλη απόσταση και για υδρευτικούς λόγους ένα παγόβουνο, όμως η ρυμούλκηση παγόβουνων είναι κάτι που έχει γίνει ξανά. Στις καναδικές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, συχνά πυκνά ρυμουλκούν παγόβουνα για να αποτρέψουν μια καταστροφική σύγκρουση, μόλις διαπιστώσουν πως ένα κομμάτι πάγου πλησιάζει επικίνδυνα. Όμως αυτά τα παγόβουνα ζυγίζουν περίπου 100.000 τόνους, έχουν μήκος 60-80 μέτρα και ρυμουλκούνται για μικρές αποστάσεις, μέχρις ότου να βγούν από την πορεία σύγκρουσης. Τα παγόβουνα βαρέων βαρών, όπως αυτά που σχεδιάζει να κουβαλήσει η εταιρεία στο Αμπού Ντάμπι χρειάζονται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν ώστε να στεφθεί το σχέδιο με επιτυχία είναι πολλά. Μερικά από αυτά ανφέρει ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του ΣέφιλντΓκραντ Μπιγκ. Για το εν λόγω εγχείρημα θα χρειαστούν συνθετικά σχοινιά ινών, που έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις πιέσεις από ότι τα ατσάλινα. Υπάρχει μέγαλος κίνδυνος κατά την ρυούλκηση το παγόβουνο όχι μόνο να χάσει την ισορροπία του και να άναποδογυρίσει αλλά και να χάσει μεγάλο μέρος του οφέλιμου φορτίου νερού καθώς η μεταφορά για να στεφθεί με επιτυχία απαιτεί πολύ μικρή ταχύτητα επομένως και αρκετούς μήνες κατά τους οποίους το παγόβουνο θα ταξιδεύει σε θερμά κλίματα.

Ένα ακόμη πρόβλημα - κάτα τον ίδιο γιατί για το Εμιράτο τα χρήματα δεν είναι θέμα- είναι το μεγάλο κόστος. Ένα ισχυρό ρυμουλκό κοστίζει 75.000 δολάρια την ημέρα για να διανύσει λίγα μόνο ναυτικά μίλια. Για το σχέδιο των Εμιράτων, θα χρειαστούν αρκετά ρυμουλκά καθώς και αρκετοί μήνες και χιλιάδες ναυτικά μίλια. 

Ο καθηγητής καταλήγει λέγοντας πως ίσως η υλοποίηση της ιδέας να είναι ανέφικτη, δεν είναι όμως σίγουρο πως είναι η πιο συμφέρουσα και αποδοτική. 

Τι προβλέπει το σχέδιο της εταιρείας στο Aμπού Ντάμπι

Με την έλευση του πρώτου παγόβουνου στην ακτή των Εμιράτων, σε μια ειδική εγκατάσταση, θα αρχίσει η απορρόφηση του πόσιμου νερού του. Κομμάτια του παγόβουνου θα αποκόπτονται σταδιακά και θα τοποθετούνται σε ειδικές δεξαμενές, όπου θα υφίστανται επεξεργασία και φιλτράρισμα (παρότι το συγκεκριμένο νερό θεωρείται το πιο «παρθένο» στον κόσμο).

Αν όλα πάνε καλά, το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2018. Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν ήδη ταξιδέψει στη θαλάσσια διαδρομή Ανταρκτική-Εμιράτα και έχουν προσομοιώσει τη θαλάσσια μεταφορά, την οποία θεωρούν εφικτή από τεχνική και οικονομική πλευρά.

Θα πάει τελίκα το παγόβουνο στον Μωάμεθ;...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman