ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιοι «βαπτίζουν» τους τυφώνες και γιατί;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο πρώτος μεγάλος τυφώνας του 2017 ήταν ο Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας προκαλώντας 51 θανάτους και ζημιές ύψους 190 δισ. δολ. Αναπόφευκτα λοιπόν το όνομα Χάρβεϊ θα συνδεθεί με την καταστροφή και το χάος όπως ακριβώς συνέβη με την Κατρίνα, την Σάντι και την Ρίτα. Ποιοι και γιατί δίνουν ονομασίες στους τυφώνες;

Κατά το 19ο αι. οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου. Αργότερα, οι μετεωρολόγοι άρχισαν να περιγράφουν τους τυφώνες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της θέσης όπου εκδηλώνονταν, γρήγορα όμως συνειδητοποίησαν ότι ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιούν σύντομα, διακριτά ονόματα, τα οποία υπόκεινται σε μικρότερη πιθανότητα λάθους σε σχέση με τις παλαιότερες, δύσχρηστες μεθόδους. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανταλλαγή λεπτομερών πληροφοριών από εκατοντάδες σταθμούς, παράκτιες βάσεις και πλοία στους ωκεανούς.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναπτύσσει μια λίστα με ονόματα που έχουν εκχωρηθεί με αλφαβητική σειρά για τους τροπικούς κυκλώνες. Πρόκειται για ονόματα που αφορούν την Καραϊβική, τον Κόλπο του Μεξικού, τον Βόρειο Ατλαντικό, και την περιοχή του Ανατολικού και Βόρειου Ειρηνικού. Πέντε περιφερειακές επιτροπές καταθέτουν έναν κατάλογο με τα ονόματα των κυκλώνων.

Το 1978 οι μετεωρολόγοι παρακολουθούσαν τις καταιγίδες στον Ειρηνικό και άρχισαν να τους δίνουν ονόματα . Για κάθε έτος, υπάρχει μια λίστα με 21 ονόματα που κάθε ένα αρχίζει με διαφορετικό γράμμα της αλφαβήτου (τα ονόματα που αρχίζουν με τα γράμματα Q, U, X, Y και Z δεν χρησιμοποιήθηκαν). Η πρώτη τροπική καταιγίδα της χρονιάς δόθηκε το όνομα που αρχίζει με το γράμμα «Α», το δεύτερο με το γράμμα «Β» και ούτω καθεξής.

Η χρήση γυναικείων ονομάτων καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1940, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ ρ. Στιούαρτ που εκδόθηκε το 1941. Από το 1953, οι τυφώνες παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Οι κατάλογοι αυτοί είχαν γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά. Συνολικά, χρησιμοποιούνται έξι κατάλογοι με 21 ονόματα για κάθε έτος, με εναλλασσόμενη σειρά για παράδειγμα, ο κατάλογος του 2004 θα ξαναχρησιμοποιηθεί το 2010. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι τυφώνες που αφήνουν πίσω τους πολλούς νεκρούς ή καταστροφές, οπότε, για λόγους ευαισθησίας, δεν ξαναχρησιμοποιείται το όνομά τους, αλλά αφαιρείται από τους καταλόγους και αντικαθίσταται από άλλο. Τα ονόματα αυτά ακολουθούν αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από 21 τυφώνες μέσα σε ένα έτος, ο 22ος και οι υπόλοιποι, ονοματίζονται με γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου («Αλφα», «Βήτα» κ.ο.κ.)

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα προκαλούν σημαντικά περισσότερους θανάτους απ΄ότι οι τυφώνες με ανδρικά ονόματα. 

Πηγή: Euronews

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman