ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H εικόνα των αερολυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο

Tweet
Share
Tweet
Share

Η «αφρικανική σκόνη» από τη Σαχάρα είναι μια από τις φυσικές πηγές αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα. Εξαιρετικά ξηρές και θερμές συνθήκες στη Σαχάρα δημιουργούν στρόβιλο, ο οποίος μπορεί να προωθήσει τη σκόνη προς τα επάνω σε ύψος 4-5 χλμ. Τα σωματίδια μπορούν να μείνουν σε τέτοιο ύψος για εβδομάδες ή μήνες, και συχνά μεταφέρονται με τον αέρα στην Ευρώπη.

Τα σταγονίδια θαλασσινού νερού αποτελούν επίσης πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, και μπορούν να συμβάλουν σε ποσοστό έως 80 % του επιπέδου σωματιδίων στον αέρα σε ορισμένες παράκτιες περιοχές. Αποτελούνται κυρίως από αλάτι, ανακατεμένο στον ατμοσφαιρικό αέρα λόγω ισχυρών ανέμων.

Οι εκρήξεις ηφαιστείων, για παράδειγμα στην Ισλανδία ή τη Μεσόγειο, είναι επίσης δυνατό να προκαλέσουν προσωρινές αιχμές του επιπέδου των αιωρούμενων σωματιδίων που μεταφέρονται με τον άνεμο στην Ευρώπη.

Οι πυρκαγιές σε δάση και βοσκοτόπους στην Ευρώπη, καταστρέφουν κατά μέσο όρο περίπου 600 000 εκτάρια (περίπου 2,5 φορές το μέγεθος του Λουξεμβούργου) ανά έτος και αποτελούν μια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δυστυχώς, πιστεύεται ότι εννέα στις δέκα πυρκαγιές προκαλούνται αμέσως ή εμμέσως από ανθρώπους, για παράδειγμα από εμπρησμό, πεταμένα τσιγάρα, φωτιές κατασκήνωσης ή από αγρότες που καίνε τα υπολείμματα της καλλιέργειας μετά τη συγκομιδή.

Προσομοίωση των ατμοσφαιρικών σωματιδίων και των κινήσεών τους από τη NASA

nasa

Σκόνη (κόκκινο) ανεβαίνει από την επιφάνεια, θαλασσινό αλάτι (μπλε) στροβιλίζεται μέσα σε κυκλώνες, καπνός (πράσινο) ανεβαίνει από πυρκαγιές, και σωματίδια θειικών ενώσεων (λευκό) προκύπτουν από ηφαίστεια και εκπομπές ορυκτών καυσίμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman