ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επικίνδυνος για την υγεία ο… θυμός

Tweet
Share
Tweet
Share

«Ανέβασε πίεση από τα νεύρα του» έλεγαν στα μέρη μου και φαίνεται ότι είχαν δίκιο. Ο θυμός αποδεικνύεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, ιδιαίτερα επικίνδυνος για την υγεία καθώς μπορεί να «στρώνει» το έδαφος για την εκδήλωση εμφράγματος. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά 8,5 φορές μεγαλύτερος ύστερα από ένα έντονο ξέσπασμα θυμού και για δύο ώρες.

Ένα απλό ξέσπασμα οργής δεν φαίνεται να κρύβει μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο «EuropeanHeartJournal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Ωστόσο σε περίπτωση που το επεισόδιο είναι πολύ έντονο – δεν περιγράφουν ακριβώς τι σημαίνει πολύ έντονο επεισόδιο θυμού, το αφήνουν στην κρίση των πιο «νευρικών» από εμάς – ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος πολλαπλασιάζεται. Συγκεκριμένα η κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος του οργανισμού επιβαρύνεται κατά 8 φορές, ενώ σύμφωνα με τις αγγειογραφίες που πραγματοποιήθηκαν στους ασθενείς ο έντονος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα των στεφανιαίων αρτηριών. Το δείγμα των ερευνητών αποτελείται από 687 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο λόγω πιθανού εμφράγματος.

Σε καμία περίπτωση δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα οι ερευνητές στο Σϊδνεϊ, επιβεβαίωσαν όμως για ακόμη μία φορά, ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί τόσο από έντονο θυμό όσο και από υπερβολικό άγχος. Το δίωρο μετά την «έκρηξη» (είτε αυτή είναι θυμού είτε αγχώδης) θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Το έντονο άγχος δε, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφράγματος κατά 9,5 φορές.

Άτομα με βεβαρημένο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι ακόμα πιο ευάλωτα. Περιορίστε λοιπόν τις εντάσεις στη δουλειά και το σπίτι, ακόμη και εάν έχετε μια υγιή καρδιά.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman