ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα... το γιατρό τον κάνει πέρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Κλεόβουλος ο  Λίνδιος (6ος αι. π. Χ.) είχε πει «Μέτρον ἄριστον» που σήμαινε να αποφεύγουμε τις ακρότητες και να τηρούμε μέτρο στον βίο μας. 

Μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα πορίσματα δεν είναι εντελώς νέα, αν σκεφτεί κανείς πως και στο παρελθόν έρευνες που είχαν διεξαχθεί αποκάλυψαν πως το αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά.

Οι μελετητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», εστίασαν σε στοιχεία για περίπου 14.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών, για χρονικό διάστημα έως 25 ετών.

Οι ασφαλείς αναλογίες

Για να προχωρήσουν τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν ως μερίδα ένα ποτό που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου ένα μικρό ποτήρι κρασιού (125 ml), περίπου δύο τρίτα ενός μπουκαλιού μπύρας ή λιγότερο από μια τυπική μερίδα ουίσκι ή βότκα.

Η έρευνα αποδεικνύει πως όσοι πίνουν έως επτά μερίδες ποτού την εβδομάδα από τη νεαρή έως την μέση ηλικία, έχουν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου.

Όσον αφορά τις γυναίκες, η αντίστοιχη μείωση κινδύνου γι’ αυτές που πίνουν επίσης έως επτά ποτά την εβδομάδα, είναι κάπως μικρότερη (16%).

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πόρισμα, όσοι -άνδρες και γυναίκες- πίνουν πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα, έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με όσους δεν πίνουν καθόλου, ενώ και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι όσων πίνουν έως επτά ποτά. Όμως, όσοι πίνουν πολύ, πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (47% παραπάνω οι άνδρες και 89% οι γυναίκες).

Ο Σκοτ Σόλομον σχολίασε πως «τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να δρα ακόμη και προστατευτικά».

Ο λόγος για τον οποίο η προστατευτική δράση του αλκοόλ φαίνεται να είναι μικρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανώς το γεγονός ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman