ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι είναι τα smobies;

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα smobies ζουν ανάμεσά μας και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται. Τι είναι όμως τα smobies; Ο όρος επιννοήθηκε για να περιγράψει τους πεζούς, που περιφέρονται κολλημένοι στα "έξυπνα" κινητά τους και προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων "smartphone" και "ζόμπι". Η συνήθεια των ζόμπι των smartphone να κυκλοφορούν με τα μάτια καρφωμένα στο κινητό, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. 

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το κέντρο ερευνών για τις αιτίες δυστυχημάτων της εταιρείας Dekra σε 6 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το 17% των πεζών με κινητό βρίσκεται σε κίνδυνο

Παράλληλα, δημοσκόπηση που παρήγγειλε η Ford, απέδειξε ότι το 57% των χρηστών smartphones που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν το κινητό τους διασχίζοντας τον δρόμο. Στη Γαλλία, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 45% ενώ το 28% ακούει μουσική με ακουστικά, το 13% στέλνει μηνύματα, ενώ το 12% είτε "σερφάρει", είτε βλέπει τηλεόραση, είτε παίζει παιχνίδια!

sm2

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής της Γερμανίας, το 10% των οδικών δυστυχημάτων προκαλούνται από πεζούς που έχουν ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Επιπρόσθετα, μελέτη του πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι ο αριθμός των πεζών στις ΗΠΑ που τραυματίζονται επειδή τηλεφωνούν σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 2004 και 2010.

Με αυτά τα δεδομένα οι δήμοι προσπαθούν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει αυτό το νέο είδος περιπατητών.

sm3

Στο Αουγκσμπουργκ της Γερμανίας, τοποθέτηθηκαν φωτεινές λωρίδες στα πεζοδρόμια, ως οδηγοί για να μη χάνουν τα smobies τον βηματισμό τους, και στο έδαφος μπροστά στις ράγες του τραμ. Την κατάλληλη στιγμή οι λωρίδες φωτίζονται με σκοπό να στρέψουν την προσοχή των smobies απο την οθόνη του κινητού στον επερχόμενο κίδυνο.

Η Μελβούρνη της Αυστραλία εμπνέυστηκε από την Γερμανία και μελετά την εφαρμογή του μέτρου πρόληψης.

sm1

Στη Σεούλ, όπου το 2014 καταγράφηκαν 1.000 ατυχήματα που συσχετίζονταν με smartphone, τοποθετήθηκαν περισσότερες από 300 πινακίδες προειδοποίησης, σε σημείπα που μπορεί να πιάσει το μάτι των smpobie.

Στην Ολλανδία ήδη έχουν τοποθετηθεί φωτεινοι οδηγοί των smobies γύρω από 3 σχολεία και εξετάζεται η εξάπλωση των φωτεινών λορίδων και σε άλλες πόλεις.

Επικίνδυνη η ζωή των smobies για τα οποία το smartphone έχει γίνει σχεδόν σαν ένα τεχνητό εξωτερικό ζωτικό όργανο.

sm5

 sq 1
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman