ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εσείς μπορείτε να "μυρίσετε" την καταιγίδα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν πότε πρόκειται να βρέξει από διάφορα συμπτώματα που εμφανίζονται στο σώμα τους. Για παράδειγμα κάποιοι νιώθουν πόνο στα κόκκαλα, ενώ άλλοι μυρίζουν το νερό στην ατμόσφαιρα. Ο καθένας αναλαμβάνει το ρόλο του μετεωρολόγου, ανάλογα με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του. Για την ικανότητά του να προβλέπει τις καιρικές συνθήκες μιλά στο βρετανικό δίκτυο, BBC και ο 72χρονος πλέον, Max Livesey.

«Ήταν κατά τη διάρκεια των διακοπών μου πριν χρόνια όταν για πρώτη φορά ένιωσα στον αέρα τη μυρωδιά καμμένων φύλλων. Κοίταξα γύρω μα δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως κάτι καίγεται. Τις επόμενες ημέρες η μυρωδιά γινόταν ακόμα πιο έντονη. Τα μάτια μου έγιναν υγρά, ενώ στο λαιμό μου αισθανόμουν μια περίεργη ξηρότητα. Δεν έδωσα σημασία, ενώ θεώρησα πως το ξενοδοχείο έφταιγε για τα συμπτώματα αυτά. Όταν επέστρεψα ωστόσο στο σπίτι μου η ίδια αίσθηση κυριαρχούσε», εξηγεί ο ίδιος.

Ο Livesey αποφάσισε να επισκεφθεί τον ειδικό σε θέματα διαταραχής της όσφρησης, εν ονόματι Alan Hirsch. Εκείνος τον έφερε σε επαφή με ποικίλες μυρωδιές διαφορετικής έντασης η καθεμιά. Έτσι ανακάλυψε πως η ικανότητα του Livesey να αντιλαμβάνεται τις συνήθεις μυρωδιές είχε αποδυναμωθεί. Με βάση το πόρισμα, ο ασθενής έπασχε από μια διαταραχή στα νεύρα της όσφρησης.

sdfsd

Το περίεργο ήταν πως οι ψευδαισθήσεις του ίδιου σχετικά με τις μυρωδιές ήταν πιο έντονες πριν σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Προτού τα μαύρα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους, ο Livesey κατά ένα περίεργο τρόπο μύριζε την αλλαγή του σκηνικού στην ατμόσφαιρα, λες και η φύση του έστελνε κάποιο μήνυμα για να τον προειδοποιήσει. Όπως ο ίδιος αναφέρει μπορoύσε να προβλέψει την καταιγίδα 5 με 10 ώρες πριν αυτή έρθει.

Δύο περίπου χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης παρατήρησε τη σχέση που υπήρχε μεταξύ των καιρικών συνθηκών και των νευρολογικών διαταραχών, ενώ το 1887 ερευνητές ανακάλυψαν τη σύνδεση μεταξύ της υγρασίας στην ατμόσφαιρα και του μυϊκού πόνου στα άτομα που έχουν ευαισθησίες.

Κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το γεγονός πως η όσφρηση αποδυναμώνεται με την πτώση της πίεσης του αέρα, εξηγούν οι επιστήμονες. Δεδομένου ότι πριν την καταιγίδα η βαρομετρική πίεση είναι μειωμένη, αρνητικά θα επηρεασθεί και η οσφρητική ικανότητα του Livesey, ενώ η δυσλειτουργία του οργανισμού του θα επιδεινωθεί σε μια τέτοια περίπτωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για το πρόβλημα. Πριν μήνες έπειτα από σύσταση ειδικού άρχισε να μυρίζει τρεις φορές τη μέρα τρία διαφορετικά αρώματα προκειμένου οι οσφρητικές του «παραισθήσεις» να αφανιστούν. Το πείραμα δεν είχε αποτέλεσμα.

Πηγή: bbc.com 

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman