ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσοχή σε ό,τι αγγίζετε!

Tweet
Share
Tweet
Share

Αμέτρητα μικρόβια κρύβονται στο μετρό αλλά και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά από αυτά παραμένουν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό επισημαίνουν οι ερευνητές μέσω μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Systems».

Οι ειδικοί ανέλυσαν γενετικά χιλιάδες δείγματα από κάθε είδους επιφάνειες σε σταθμούς και συρμούς του μετρό και έτσι διαμόρφωσαν τον πρώτο αναλυτικό μικροβιακό «χάρτη» που φτιάχτηκε ποτέ για το μετρό.

 

Από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) που υπάρχει στις επιφάνειες του μετρό, δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση

«Σχεδόν το μισό DNA από όλα τα δείγματα δεν ταίριαζε σε κανένα γνωστό οργανισμό- πράγμα το οποίο αποδεικνύει τον μεγάλο αριθμό των αγνώστων μικροβιακών ειδών που υπάρχουν παντού σε πολλές αστικές περιοχές», συμπληρώνουν οι επιστήμονες. Mόνο το 0,2% του συλλεχθέντος DNA ταίριαζε
με το ανθρώπινο γονιδίωμα. Το πιο συχνό είδος μεταξύ των γνωστών μικροβίων ήταν βακτήρια (47% του συνόλου).

Από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) που υπάρχει στις επιφάνειες του μετρό, δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση (συνήθως ζουν στο δέρμα), ενώ το 31% αφορά «οπορτουνιστικά» βακτήρια που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

imerisia LARGE t 1061 43481487

Το υπόλοιπο 12% έχει να κάνει με παθογόνους μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα. Κάποια μικρόβια προτιμούν συγκεκριμένες περιοχές των συρμών του μετρό, ενώ υπάρχει διαφορετική ποικιλία μικροβίων σε διαφορετικές γραμμές.

Όσο πιο πυκνοκατοικημένες είναι οι περιοχές που διασχίζει ένας συρμός, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων διαθέτει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον η ανάλυση τους θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στο να αποτραπούν επερχόμενες επιδημίες και στην βελτιστοποίηση της δημοσίας υγείας.

 

Τα μικρόβια που υπάρχουν στο μετρό αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αμέτρητα

Στο μέσο άνθρωπο εκτιμάται ότι ζουν δεκαπλάσια μικρόβια από όσα είναι τα κύτταρά του. Αυτό το τεράστιο μικροβίωμα παίζει ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ασθένεια.

london buses

Μέχρι σήμερα, όμως, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τις μικροβιακές κοινότητες που περιβάλλουν τους ανθρώπους στους δρόμους, στα κτίρια και σε άλλους δημόσιους χώρους. Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, Σέργιος - Ορέστης Κολοκοτρώνης του Πανεπιστημίου Fordham.


Πηγή: newswire.rockefeller.edu

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman