ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νανοτεχνολογία made in Θεσσαλονίκη

Tweet
Share
Tweet
Share

Πρωτότυπα προϊόντα νανοτεχνολογίας θα «βγουν» σε λίγες εβδομάδες στην παραγωγή από το Κέντρο Οργανωτικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα πρωτότυπα προϊόντα που θα παραχθούν αρχικά σε περιορισμένη κλίμακα – πιλοτικά - αλλά με την προοπτική μελλοντικά μαζικότερης παραγωγής προς εμπορική αξιοποίηση, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Gladiator και GR-Light, με την συμμετοχή και ιδιωτικών εταιρειών. Στο πλαίσιο του Gladiator ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της πιλοτικής γραμμής, που κάνει δυνατή την ανάπτυξη γραφενίου με εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή των πρωτοποριακών αυτών υλικών.

Εμπορικοί ορίζοντες

Το τελικό αποτέλεσμα της ερευνητικής αυτής δράσης είναι να δημιουργηθούν προϊόντα πολύ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.

«Στόχος μας είναι το υλικό να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρόδιο σε τέτοιες διατάξεις. Πρόκειται για ένα υλικό με πάρα πολύ καλές ηλεκτρικές ιδιότητες και εντελώς διαφανές, σε πολύ λεπτό στρώμα. Προς το παρόν τα ανταγωνιστικά του υλικά είναι πολύ ακριβότερα» αναφέρουν οι ειδικοί.

Νανοτεχνολογία made in Θεσσαλονίκη

Οι διαδικασίες για την εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος θα ξεκινήσουν εντός του 2015. Οι τεχνολογικές εφαρμογές του περιλαμβάνουν τα εξής: διαφανές ηλεκτρόδιο σε οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αεροδιαστημικά υλικά. Στο ερευνητικό πρόγραμμα Gladiator, τριετούς διάρκειας, συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η νεότευκτη (start up) εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα οργανικά ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος μας είναι το υλικό να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρόδιο σε τέτοιες διατάξεις. Πρόκειται για ένα υλικό με πάρα πολύ καλές ηλεκτρικές ιδιότητες και εντελώς διαφανές, σε πολύ λεπτό στρώμα. Προς το παρόν τα ανταγωνιστικά του υλικά είναι πολύ ακριβότερα


Έξυπνα ρούχα για ασφαλή εργασία

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις αναμένονται το 2015 και σε ό,τι αφορά την παραγωγή των demonstrators (πρωτότυπα προϊόντα επίδειξης) αφενός για εσωτερικό φωτισμό συνδεόμενο με οργανικά φωτοβολταϊκά και αφετέρου για την προστατευτική «έξυπνη» ένδυση (protective e-clothing), στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Light, που προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής οργανικών φωτοδιόδων (OLEDs).

Η εφαρμογή του δεύτερου demonstrator θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στα φωσφορούχα γιλέκα με τα ειδικά ανακλαστικά που φορούν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικά εργοτάξια.

«Ως τις 30.6.2015 εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να παραγάγουμε τους δύο demonstrators στη γραμμή παραγωγής στην περιοχή του αεροδρομίου ώστε στη συνέχεια να δώσουμε έμφαση στο πώς θα πετύχουμε την ενθυλάκωση, δηλαδή την ενσωμάτωση αυτών των υλικών σε άλλα ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία τους γιατί είναι ευαίσθητα στην υγρασία και στο οξυγόνο. Η διαδικασία αυτής της ενθυλάκωσης θα δρομολογηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΒΕ ΑΕ στην Καβάλα. Αν δοθεί η κατάλληλη έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα, τότε από το 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε μια τεχνολογία εμπορικά αξιοποιήσιμη» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας κυρία Μαρία Γιώτη. Το ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.


Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman