ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Μέρκελ και η πολιτική επικοινωνία

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Τελικά η πολιτική και οι πολιτικοί είναι παντού ίδιοι. Οι κανόνες που διέπουν το πολιτικό παιχνίδι και εξασφαλίζουν την επιβίωση όσων ασχολούνται με τα κοινά είναι ταυτόσημοι, σε όποια γωνιά του πλανήτη και αν είμαστε. Θεωρούμε παραδοσιακά τους Έλληνες πολιτικούς λαϊκιστές. Και αυτό γιατί απευθύνονται σε ένα κοινό το οποίο «τσιμπάει» με τέτοιες εκδηλώσεις. Επισκέψεις βουλευτών σε λαϊκές αγορές, περιφορά λειψάνων σε νοσοκομεία, μια βόλτα στην τοπική αγορά, συνομιλίες με τον «απλό λαό», ένας καφές στο καφέ της γειτονιάς, ακόμα και ψώνια στο σούπερ μάρκετ για να δείχνουν ότι είναι κοινοί θνητοί είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που επιβάλλει η πολιτική επικοινωνία. Η επίκληση των καθημερινών προβλημάτων στις συγκοινωνίες, στην εργασία, στα σχολεία των «παιδιών μας» είναι μέρος κάθε δημόσιας ομιλίας. Αυτό που ενδέχεται όμως να μας εκπλήξει είναι ο λαϊκισμός αποτελεί πρακτική που ακολουθείται παντού. Ανάλογα με τα ήθη της κάθε χώρας, και το προφίλ του κάθε πολιτικού το μόνο που μεταβάλλεται είναι ο βαθμός του λαϊκισμού. Με έκπληξη (κακώς βέβαια) διαπιστώσαμε ότι ακόμα και η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, η Άγκελα Μέρκελ ακολούθησε την Τρίτη, την ίδια συνταγή. Επισκέφθηκε ένα τεχνικό λύκειο, στο Βερολίνο για να συνομιλήσει με τους μαθητές. Και παράλληλα τους έκανε και ένα μάθημα πολιτικής ορθότητας.

ρεντγκεν

«Είναι λάθος ότι οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί ή ότι οι Γερμανοί είναι τσιγκούνηδες» εξήγησε στους μαθητές η καγκελάριος. Έβγαλε το ανθρώπινο πρόσωπό της, μίλησε με έναν τόνο συναισθηματισμού – όσο επιτρέπεται βέβαια στους γερμανούς – και τον γνωστό διδακτικό τόνο, που επιβάλλει η γερμανική κουλτούρα. Γιατί στην πραγματικότητα όλα είναι θέμα κουλτούρας.

«Όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία (…) εγώ ήμουν πάντα αντίθετη όταν κάποιος υποστήριζε κάτι όπως "α, ναι οι Βούλγαροι, οι Έλληνες ξέρουμε καλά πώς είναι αυτοί"… Δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ μ' αυτό τον τρόπο» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας στους μαθητές του λυκείου Ρέντγκεν.

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι μίλησε για την διαφορετικότητα μεταξύ των γερμανών σε ένα σχολείο όπου φοιτούν πολλοί μαθητές προερχόμενοι από οικογένειες μεταναστών (κυρίως Τούρκων) σε μια λαϊκή συνοικία του Βερολίνου.

merkel lathos


«Οι Γερμανοί είναι όλοι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, οι Τούρκοι είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Εάν αρχίσω να λέω "οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί και οι Γερμανοί είναι από την φύση τους εργατικοί αλλά τσιγκούνηδες…", και τα δύο είναι λάθος» τόνισε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε με τους μαθητές στο σχολείο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καθιέρωσε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος πριν από 9 χρόνια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με την Ευρώπη.
«Βρίσκουμε (παντού) ανθρώπους γενναιόδωρους και ανθρώπους τσιγκούνηδες», δεν πρέπει ποτέ να γενικεύουμε τα πράγματα, «με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πραγματικά να ανακαλύψουμε την διαφορετικότητα στην Ευρώπη» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα