ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι πιο επιτυχημένες startup ιδέες κάποτε ακούγονταν γελοίες

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι καλύτερες ιδέες για startups φαίνονται προφανείς μόνο εκ των υστέρων. Ποτέ δεν χρειάστηκε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι ιδέες αυτές θα «έπιαναν» μέχρι να τις δούμε στην πράξη. Οι περισσότεροι από εμάς τις ανακαλύπτουμε αφού έχουν πλέον αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα χρηστών.

Αναρωτηθείτε: Αν εκπροσωπούσατε κάποια εταιρία venture capital πόσες από τις πιο επιτυχημένες startups θα είχατε αρνηθεί να χρηματοδοτήσετε; Κατά πάσα πιθανότητα πολλές από αυτές που αναφέρονται παρακάτω αν σας τις είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά κάποιος. Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει ο Michael Wolfe ένας επενδυτής και σύμβουλος πολλών startups, μερικές από τις οποίες έχει ιδρύσει ο ίδιος, στο Quora (ένα website στο οποίο μπορείς να αναρτήσεις οποιαδήποτε ερώτηση και να λάβεις απάντηση από ανθρώπους που έχουν σχετική εμπειρία από πρώτο χέρι).

Είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια «καλή» startup με μια «καλή» ιδέα, αλλά οι πραγματικά σπουδαίες startups είναι συχνά το αποτέλεσμα ιδεών που θα φαίνονταν γελοίες αν τις είχαμε ακούσει πριν διαπιστώσουμε ότι όντως «δουλεύουν». Αυτό ισχύει σχεδόν εξ ορισμού - εάν οι ιδέες αυτές ήταν τόσο προφανώς καλές, πάρα πολλές εταιρίες θα τις είχαν ήδη πραγματοποιήσει.

Αν λοιπόν κάποιος σας πλησίαζε για να σας «παρουσιάσει» τις ακόλουθες ιδέες για startups, πώς θα αντιδρούσατε;

1. Facebook

Ο κόσμος δεν φαίνεται να χρειάζεται ένα ακόμα κοινωνικό δίκτυο αλά My Space ή Friendster και μάλιστα με καθυστέρηση αρκετών ετών. Θα το ανοίξουμε μόνο για μερικές χιλιάδες καταπονημένους, αντικοινωνικούς «Ivy leaguers». Όλοι οι υπόλοιποι όμως θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, αφού οι φοιτητές του Χάρβαρντ που θα είναι τα αρχικά του μέλη είναι τόσο cool.

2. Dropbox

Ένα σύστημα ανταλλαγής αρχείων και συγχρονισμού σε μια αγορά που έχει ήδη μια ντουζίνα από αυτά τα οποία μάλιστα έχουν φτιάξει μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft. Έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό, μπορείς να μετακινήσεις όλο το περιεχόμενό σου για να το χρησιμοποιήσεις.

3. Amazon

Θα πουλάμε βιβλία online, ακόμη και στην περίπτωση που οι χρήστες φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες στο διαδίκτυο. Τα δε έξοδα αποστολής θα εξανεμίζουν τα χρήματα που τυχόν θα εξοικονομούν με την αγορά τους. Ωστόσο, θα προτιμούν την άνεση που τους παρέχει αυτή η αγορά, ακόμα κι αν πρέπει να περιμένουν μια εβδομάδα για το βιβλίο.

4. Virgin Atlantic

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι διασκεδαστικές, έτσι ας δημιουργήσουμε μία. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Διαφοροποιώντας την από τις άλλες με ένα αστείο βίντεο για την ασφάλεια και χωρίς να είμαστε καθίκια.

5. Mint

Δώστε στην Mint το σύνολο των τραπεζικών και χρηματιστηριακών σας στοιχείων καθώς και αυτά της πιστωτικής σας κάρτας. Θα τα φυλάξει στο Web και θα σας δώσει πίσω τα δεδομένα, αλλά με καλύτερες γραμματοσειρές. Για να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πλούσιοι, θα έχουν όλα ένα ωραίο πράσινο χρώμα.

6. Palantir

Θα ανοίξουμε μια εταιρεία που θα δημιουργήσει λογισμικό με απόκρυφα Analytics στην Καλιφόρνια, θα προσλάβουμε έναν σωρό νέους αποφοίτους κολλεγίου, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες, δεν θα προσλάβουμε κανέναν για τις πωλήσεις, και - παρόλα αυτά  - θα κλείσουμε γιγαντιαίες συμφωνίες με υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών, που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον.

7. Craigslist

Θα δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα αγγελιών με τμήματα αφιερωμένα στην απασχόληση, τη στέγαση, τα προσωπικά, αντικείμενα πώληση, υπηρεσίες φόρουμ, συναυλίες, βιογραφικά, κλπ. Θα είναι άσχημη. Θα είναι δωρεάν (εκτός από τους απατεώνες και τις πόρνες).

8. iOS

Ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα που δεν λειτουργεί ούτε μία από τα εκατομμύρια των εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτυχθεί για Mac OS, Windows και Linux. Η Apple θα πρέπει να εγκρίνει όλες τις εφαρμογές, και δεν θα έχει cut and paste…

9. Google

Θα δημιουργήσουμε την 20η μηχανή αναζήτησης του κόσμου, σε μια εποχή που οι περισσότερες από τις άλλες έχουν εγκαταλειφθεί χάνοντας χρήματα. Θα αφαιρέσουμε το σύνολο των διαφημίσεων που υποστηρίζουν τις ειδήσεις και τα χαρακτηριστικά του portal. Έτσι δεν θα αποσπούν την προσοχή όταν γίνεται χρήση της δωρεάν αναζήτησης.

10. Github

Οι μηχανικοί λογισμικού θα πληρώνουν μηνιαία τέλη για το υπόλοιπο της ζωής τους για να δημιουργήσουν ελεύθερο λογισμικό από άλλα ελεύθερα λογισμικά.

11. PayPal

Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν ανασφαλείς AOL και Yahoo διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να πληρώσουν ο ένας τον άλλον με πραγματικά χρήματα, υποστηριζόμενοι από μια εταιρία που δεν είναι-τράπεζα, με ένα χαριτωμένο όμως όνομα, η οποία θα διοικείται από 20άρηδες.

12. Paperless

Είμαστε κάτι σαν την Evite, μόνο που εμάς θα μας πληρώνουν. Όλοι οι φίλοι σας θα γνωρίζουν ότι είστε μάλλον ηλίθιος, τη στιγμή που η faux περγαμηνή με τον ψηφιακό σας φάκελο θα χτυπά τα inbox τους.

13. Instagram

Ποιος χρειάζεται το Facebook; έχουμε φίλτρα! Ακριβώς! έχουμε, φίλτρα!

14. LinkedIn

Τι θα λέγατε για ένα επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο, με στόχο τους πολυάσχολους 30ρηδες και 40ρηδες. Θα το χρησιμοποιούν κάθε πέντε χρόνια, όταν αναζητούν εργασία.

15. Tesla

Αντί να φτιάχνουμε απλώς μπαταρίες και να τις πουλάμε στο Ντιτρόιτ, θα δημιουργήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο από το μηδέν καθώς και το δικό μας δίκτυο διανομής. Θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της ύφεσης που συνέτριψε τον τεχνολογικό κλάδο.

16. SpaceX

Αν η NASA μπορεί να το κάνει, γιατί να μη μπορούμε κι εμείς! Δεν είναι πυρηνική φυσική. Πύραυλοι είναι.

17. Firefox

Θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης στο Web, παρόλο που το 90%  των υπολογιστών στον κόσμο έχουν ήδη ένα ενσωματωμένο δωρεάν. Είναι βασισμένο σε ένα προϊόν το οποίο δημιούργησε ένας απλός φοιτητής.

18. Twitter

Είναι κάτι σαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το SMS, ή τι RSS. Εκτός του ότι έχει μόνο 140 χαρακτήρες, δεν υποστηρίζει εικόνες, δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικά, και πρωτίστως θα χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από σπασίκλες, που θα ακολουθούνται από την Britney Spears και τον Charlie Sheen.

Πάνος Τσαγκαράκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman