ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Υπάρχει Βουλή μετά τη Ζωή;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ο κυνισμός είναι το αθέατο θερμοκήπιο της πολιτικής. Τα άνθη του έχουν πικρούς χυμούς. Είναι το αμάρτημα του Δημιουργού.

Ο άνθρωπος που στέκει απέναντί μας, είναι από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ με μακρά θητεία σε υψηλά κομματικά, πολιτικά και θεσμικά πόστα. Γι΄ αυτό και τα λόγια του, έχουν ξεχωριστή σημασία, όταν κοντοστέκεται ξαφνικά και με αδιαβάθμητο ύφος λέει: «Κοίταξε να δεις. Εμείς θέλουμε τη Ζωή στη θέση της Προέδρου της Βουλής. Επειδή αυτό μας εξυπηρετεί. Μόλις διαπιστώσουμε ότι ο Τσίπρας θέλει να στείλει κάποιο εύληπτο μήνυμα εντός ή εκτός Ελλάδος, βρίσκουμε μια αφορμή, η Ζωή αμέσως ¨τσιμπάει¨ και τα πράγματα εκτρέπονται…»! Έτσι ίσως εξηγείται το γεγονός ότι παρά τις αφορμές που έχει μέχρι σήμερα δώσει, η αντιπολίτευση αποφεύγει μέχρι στιγμής να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της προέδρου, αν και η σχετική φημολογία διατρέχει κατά καιρούς τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

Όλο και συχνότερα τελευταία, πάντως, στην πολιτική αγορά επανέρχεται η διαπίστωση ότι η πολυπραγμοσύνη της Ζωής και ο αδιάλλακτος χαρακτήρας της που την ακολουθεί σαν μοίρα, έχει αρχίσει να ενοχλεί για τα καλά το Μαξίμου. Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δέχθηκε δριμείες παρατηρήσεις, ακολούθησε το περασμένο Σάββατο η Κ.Ε όπου ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, δεν έκρυψε την ενόχλησή του προς την πλευρά της Ζωής, όταν αναφερόμενος στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε με τον διορισμό Ταγματάρχη στην ΕΡΤ, την κάλεσε, χωρίς να την ονομάσει, να μην καθυστερεί άλλο.

Απτόητη εκείνη την επόμενη ημέρα, σήκωσε το γάντι και διαβεβαιώνοντας ότι δεν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, ξεκαθάρισε ότι η επιλογή Ταγματάρχη είναι «μη υποστηρίξιμη»!.. Το πράγμα έχει αρχίσει να «τεντώνει» επικίνδυνα και οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και απλοί βουλευτές, έχουν αρχίσει να οικτίρουν τον κ. Τσίπρα για την επιλογή του. Η απρόβλεπτη Ζωή, με τις άκαμπτες πολιτικές της θέσεις, προσθέτει έναν αναπάντεχο πονοκέφαλο. Και στους κύκλους της ηγετικής ομάδας, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Penna, κυκλοφορεί επίμονα τελευταία, η προκλητική σκέψη να αντικατασταθεί η Ζωή! Αλήθεια πως αλλάζεις έναν Πρόεδρο;

Το πράγμα έχει τις δυσκολίες του και όχι μόνο λόγω του εκρηκτικού ταμπεραμέντου της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Αλλά κυρίως επειδή, πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική μεταβολή στην κορυφή της Πολιτειακής πυραμίδας. Μεταπολιτευτικά, τουλάχιστον, ουδέποτε ένας Πρόεδρος έχει οδηγηθεί σε παραίτηση, ενώ μόλις μια φορά, τον Μάρτιο του 2014 κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του Β. Μεϊμαράκη, κάτι που είχε να συμβεί… από το 1927! Ο Κανονισμός της Βουλής πάντως, σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί περιγράφει ρητώς μια απολύτως θεσμική διέξοδο.

Το άρθρο 150 προβλέπει ότι η Βουλή μπορεί ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, να εκφράσει μομφή κατά του Προέδρου της ή άλλου μέλους του Προεδρείου. Η αποδοχή της, συνεπάγεται τη λήξη της θητείας του καθ΄ ου η πρόταση. Αμέσως μετά την υποβολή της πρότασης ορίζεται ειδική συνεδρίαση σε μία από τις επόμενες δύο ημέρες στην οποία το λόγο παίρνουν μέχρι 5 από τους βουλευτές που υπογράφουν και ισάριθμοι από τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, οι πρόεδροι των Κ.Ο, η κυβέρνηση και φυσικά το μέλος εναντίον του οποίου στρέφεται η πρόταση. Για την αποδοχή της, δε χρειάζεται παρά η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Τόσο απλά…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.