ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το νου σας στους άνδρες… οδηγούς

Tweet
Share
Tweet
Share

Του αρέσει να οδηγεί γρήγορα και μεγάλα αυτοκίνητα. Η συμπεριφορά του στο δρόμο είναι επιθετική. Θέλει να επιβάλλει την παρουσία του στην άσφαλτο ώστε όλοι να τον προσέξουν. Και κυρίως να τον θαυμάζουν. Μπορεί να πρόκειται για υπερβολική γενίκευση, που υπαγορεύεται από το κοινωνικό στερεότυπο ότι για τον άνδρα το αυτοκίνητο αποτελεί προέκταση του… ανδρισμού του. Ωστόσο επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο κλισέ έχει μια δόση αλήθειας.

Οι άνδρες οδηγοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα από ότι οι γυναίκες κυρίως λόγω της οδικής τους συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε χρόνο σημειώνονται τέσσερις φορές περισσότεροι θάνατοι ανδρών στην άσφαλτο από ότι γυναικών. Παρόμοια είναι και τα ευρήματα των αντίστοιχων αμερικανικών ερευνών σύμφωνα με τα οποία από τους 33.541 αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους το 2012, η συντριπτική πλειονότητα (23.808) ήταν άνδρες.

drive 2Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα οι γυναίκες αποδεικνύονται πιο συνετές οδηγοί από τους άνδρες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες οδηγοί πλήρωναν χαμηλότερα ασφάλιστρα από τους άνδρες καθώς θεωρούνταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε ατύχημα. Τα ασφάλιστρα βέβαια εξισώθηκαν το 2012 λόγω της ισότητας των δύο φύλων που δεν επιτρέπει τον διαχωρισμό στην ΕΕ.

Τα ποιοτικά στοιχεία ερευνών σε Ευρώπη και ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι βασική αιτία για την συχνότερη εμπλοκή ανδρών σε τροχαία ατυχήματα είναι η συμπεριφορά τους πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διοίκησης Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ οι άνδρες έχουν την τάση να οδηγούν πιο επιθετικά από τις γυναίκες με αποτέλεσμα να αυξάνουν την εμπλοκή τους σε σφοδρές συγκρούσεις. Επίσης οι άνδρες επιδεικνύουν περιορισμένες αναστολές στο να οδηγήσουν υπό την επήρεια αλκοόλ. Είναι πιθανότερο, αναφέρει η αμερικανική έρευνα, ένας άνδρας μεθυσμένος να οδηγήσει το αυτοκίνητό του, αρνούμενος να παραδεχτεί την αδυναμία του. Είναι ενδεικτικό ότι το ¼ των ανδρών οδηγών που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα ατυχήματα το 2012, διαπιστώθηκε ότι είχαν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους πάνω από 0,08% (ποσοστό που θεωρείται ότι ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ). Από την άλλη μόλις το 15% των γυναικών που τράκαραν διαπιστώθηκε ότι ήταν μεθυσμένες. Παράλληλα ακόμη ένας παράγον που αυξάνει την πιθανότητα εμπλοκής των ανδρών σε τροχαία ατυχήματα είναι το γεγονός ότι διανύουν κατά μέσο όρο 50% περισσότερα χιλιόμετρα από ότι οι γυναίκες.

drive 3

Μπορεί το «αδύναμο» φύλο να μην εμπλέκεται σε δυστυχήματα, εμφανίζει όμως πολύ μεγαλύτερα ποσοστά τραυματισμών σε σχέση με τους άνδρες. Εξαίρεση αποτελεί η ηλικιακή κατηγορία των κοριτσιών μεταξύ 5 και 9 ετών και οι γυναίκες άνω των 74 ετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman