ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γραφείο Ταξιδίων η Βουλή

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

«Με ρίξανε άγρια…» μονολογούσε απογοητευμένος στο καφενείο στην διάρκεια της περασμένης Βουλής, επαρχιώτης βουλευτής τον οποίο στις ομάδες φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον έφερε η μοίρα να συμμετέχει στην Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Ποιος έχει όρεξη να ταξιδεύει στις εσχατιές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης;

Δυστυχώς οι καλοί προορισμοί, όπως ας πούμε, ΗΠΑ, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Ιαπωνία είναι λίγοι και δε φτάνουν για όλους. 

Την περασμένη βδομάδα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Άδωνης Γεωργιάδης ειρωνεύτηκε τη Ραχήλ Μακρή για το πρόσφατο ταξίδι της στο Τόκυο, όταν σε κάποια απορία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, είπε «Πρόεδρε να της το εξηγήσετε στα γιαπωνέζικα»!..   

Εύφλεκτη η βουλευτής Κοζάνης, απάντησε στον πρώην υπουργό «πήγαινε να κάνεις καμιά γιόγκα με τη σύζυγό σου», αξιοποιώντας σχετική ανάρτηση της συζύγου του βουλευτή της ΝΔ, Ευγενίας Μανωλίδου, όπου φαινόταν να κάνει γιόγκα με μπικίνι.    

Η απάντηση ήρθε από το μακρυνό παρελθόν της ελληνικής οικογένειας: «Εγώ τη γιόγκα την πληρώνω από τη τσέπη μου και όχι όπως εσύ πας ταξίδια στην Ιαπωνία με τα λεφτά του ελληνικού λαού».

Πόσο κόστισε αλήθεια το ταξίδι της Ραχήλ; Μια μικρή έρευνα αποκαλύπτει ότι η Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή σε τελική ανάλυση οι φορολογούμενοι πολίτες, πληρώνουν κάμποσα εκατομμύρια κάθε χρόνο, σε κοινοβουλευτικές αποστολές, αμφίβολης χρησιμότητας.  

Οι βουλευτές που είναι επαρκείς και έχουν συνείδηση της αποστολής τους, παράγουν κατά κανόνα θετικά αποτελέσματα. Για τους υπόλοιπους ισχύει το αποκαρδιωτικό «άστα να πάνε…».

Αν πιστέψουμε την επίσημη εξήγηση οι συναντήσεις των Ομάδων Φιλίας έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών, την προβολή των θέσεων της Ελλάδας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας.

Στην πραγματικότητα, το πράγμα πολλές φορές καταλήγει σε οργανωμένα ταξίδια αναψυχής και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απολαύσουν και να ξεναγηθούν οι βουλευτές στις ομορφιές μιας ξένης χώρας χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ, παρά μόνο όσα χρειαστούν για τα προσωπικά τους έξοδα.

Στα πολιτικά στέκια, ακόμα θυμούνται την περίπτωση υπουργού, ο οποίος καθυστερούσε τις πτήσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να προλάβει να επιβιβαστεί ο πεθερός του από την Επαρχία…

Δεν είναι λίγες εξάλλου οι φορές που οι βουλευτές συνοδεύονται από τους ή τις συζύγους αξιοποιώντας τη δυνατότητα για περιήγηση στα αξιοθέατα, βόλτες στην πόλη και ψώνια.

Στα ταξίδια αυτά, κάθε βουλευτής παίρνει ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ, συνήθως τις πολυπληθείς αποστολές, συνοδεύουν και υπάλληλοι της Βουλής, απολύτως αναγκαίοι, για την επίλυση των θεμάτων- από διαδικαστικά, μέχρι ουσίας, οι οποίοι επίσης δικαιούνται ημερήσιας αποζημίωσης. Η ημερήσια αποζημίωση για παράδειγμα κυμαίνεται για τον διπλωματικό σύμβουλο της Βουλής στα 100 ευρώ, για προϊστάμενους και διευθυντές τμημάτων τα 90 ευρώ, ενώ για απλούς διερμηνείς και υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων τα 60 ευρώ.

Η μεγαλύτερη αποζημίωση αντιστοιχεί στην πρόεδρο της Βουλής, που ανέρχεται στα 140 ευρώ την ημέρα. Με παλαιότερα στοιχεία, υπολογίστηκε πως κατά μέσο όρο το 2012 ξοδεύτηκαν από τη Βουλή πάνω από 163.000 ευρώ μόνο για την ημερήσια αποζημίωση των μελών των κοινοβουλευτικών αποστολών.

Κατ΄ έτος πραγματοποιούνται πάνω από 200 κοινοβουλευτικές αποστολές.

Κυρίως αφορούν στη συμμετοχή των Ελλήνων βουλευτών σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το COSAC όπου συναντώνται οι πρόεδροι των επιτροπών για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Άλλες αποστολές αφορούν στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΝΑΤΟ, με κύριο προορισμό τις ΗΠΑ, όπως επίσης και για τις ανάγκες του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και για τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).

Και οι υπόλοιπες σχετίζονται με τον απόδημο Ελληνισμό στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία.

Σημειώνεται ότι σε αυτές τις αποστολές μπορεί να συμμετέχουν από ένας μέχρι και 14 βουλευτές, ενώ συνήθως ο μέσος όρος συμμετοχής βουλευτών σε αποστολές στο εξωτερικό είναι 4-5 βουλευτές.

Για τους περισσότερους από τους βουλευτές τα συγκεκριμένα ταξίδια αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα στην καθημερινότητά τους, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο – όπως λένε οι ίδιοι οι βουλευτές – πολλές φορές τα μέλη των αποστολών να επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει η παρέα και να είναι πιο ευχάριστο το ταξίδι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.