ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εμπρός των Voucher κολασμένοι

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Καρπός αυτής της δίσεκτης εποχής τα περίφημα προγράμματα Voucher, στήθηκαν για να προσφέρουν εργασιακές εμπειρίες σε νέους και ανέργους σε μια προσπάθεια για την «ενεργό αντιμετώπιση της ανεργίας».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν ακόμα από τους χάρτινους ευφημισμούς του συρμού. Πίσω από την καταφυγή σε στερεότυπα ιδεοληπτικά επιχειρήματα και… κινέζικες παροιμίες, σύμφωνα με τις οποίες «σε κάθε κρίση αντιστοιχεί μια ευκαιρία», συγκαλύπτεται ένα πρόγραμμα για παροχή εργασίας σε επιχειρήσεις, με μισθούς των 400 ευρώ κάτω από το ευγενές πρόσχημα της κατάρτισης των ανέργων σε νέες δεξιότητες.

Δεν είναι όλα ό,τι δείχνουν

Το επιχείρημα ότι αυτές οι εργασιακές εμπειρίες που προσφέρουν οι εταιρείες και τα ΚΕΚ ανοίγουν πόρτες σε πιο ασφαλείς εργασιακούς ουρανούς, αμφισβητείται ζωηρά τόσο από τους ίδιους, όσο και από τον ΟΑΕΔ. Όπως σημειώνουν στο Penna.gr παιδιά που πέρασαν από την ιδιότυπη αυτή μαθητεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία απολύονται μετά το πέρας του προγράμματος και στη θέση τους συνεχίζουν άλλοι, σε τούτη τη μάταιη σκυταλοδρομία, ανακυκλώνοντας το πρόβλημα στο διηνεκές.

Εξίσου αμφίβολης ποιότητας, όπως προσθέτουν οι ίδιοι, είναι και η κατάρτιση σε πολλά Κέντρα, σε αντίθεση με τις βαρειές συνθήκες εργασίας που είναι ολότελα πραγματικές.

Με απλή αριθμητική, για κάθε άνεργο δίνονται μέσω του ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ συνολικά 5.400 ευρώ για βραχύβια απασχόληση, από τα οποία μόλις 1.600 καταλήγουν- κι αυτά με δραματική καθυστέρηση- στην τσέπη τους. Τη μερίδα του λέοντος εισπράττουν τα ΚΕΚ και οι επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν φθηνή εργασία και ζεστό χρήμα.

Αφοπλιστικές μαρτυρίες

«Εγώ πήγα σε κάποιο ΚΕΚ. Τα θεωρητικά ήταν σε γενικές γραμμές καλά και τώρα κάνω πρακτική σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Την πρακτική, όμως, τη βρήκα μόνη μου, το ΚΕΚ δε βοήθησε καθόλου» λέει με ζωγραφισμένη την απορία στο πρόσωπο η Ελένη.

Πιο ορμητική η Κέλλυ εξηγεί «Η όλη ιστορία ξεκινάει με τα γνωστά Voucher. Έκανα τα χαρτιά μου για τα Voucher, γίνομαι δεκτή από το πρόγραμμα και παράλληλα είχα κάνει τα χαρτιά μου και σε κοινωφελή πρόγραμμα. Προσωπικά προτιμώ να πάω σε κοινωφελή και όταν το είπα στο ΚΕΚ ξεκίνησε ο πόλεμος… 

Ισχυρίζονται ότι άμα φύγω από τα Voucher δε θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για να γίνει τμήμα και εξαιτίας μου θα φύγουν 4 άτομα, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έχει ξεκινήσει μια συστηματική πίεση, όχι γιατί τους ενδιαφέρει τι θα κάνω αλλά, για να μην χάσουν τα λεφτά που παίρνουν ανά άτομο και αφορολόγητα παρακαλώ!».

Τα παιδιά αυτά, λένε ότι έτσι ιδιωτικοποιείται το σύστημα για την εύρεση εργασίας δημιουργώντας κάμποσες «ευέλικτες» και «απασχολήσιμες» εργατικές εφεδρείες που θα αναζητούν πακέτα απασχόλησης και πακέτα κατάρτισης, χωρίς μόνιμη δουλειά και μισθό. Είναι ευνόητο πως και μόνο η ύπαρξη αυτής της εργασιακής σχέσης πιέζει τους μισθούς και συνολικά τους όρους εργασίας όλων των εργαζόμενων προς τα κάτω. Γι’ αυτόν το λόγο, όπως υποστηρίζουν, και προωθούνται ανεπιφύλακτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όχι πως στα Κοινωφελή Προγράμματα η ζωή είναι καλύτερη… «Εγώ είμαι σε Κοινωφελές πρόγραμμα», διηγείται τη δική του γκρίζα ιστορία, ο Γιώργος.  

«Υπέγραψα αναγγελία πρόσληψης αρχικά και μετά πρόσληψη η οποία φυσικά δεν αναφέρει περαιτέρω εργασιακά δικαιώματα μόνο ονοματεπώνυμο και την εταιρία. Δεν είναι δηλαδή κάποια σύμβαση εργασίας. Τα χρήματα τα παίρνουμε σε 3 δόσεις- η πρώτη 40% του χρηματικού ποσού, η δεύτερη 50% και η τρίτη 10%. Η τελευταία δόση άργησε 5 ολόκληρους μήνες. 

Εμείς στα κοινωφελή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ως εργαζόμενοι, δε δικαιούμαστε καμία άδεια, δε μπορούμε να αρρωστήσουμε καν αφού δε δικαιούμαστε αναρρωτική».

Τι ζητάνε απ΄ τη ζωή τους…

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι από τις λίγες βεβαιότητες του προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το τελευταίο πρόγραμμα, που αφορούσε 30.000 εργαζομένους και άρχισε το Δεκέμβριο του 2014, η πρώτη πληρωμή των εργαζομένων έπρεπε να γίνει το Μάρτιο. Ωστόσο, ακόμη... περιμένουν, ενώ η επόμενη που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη του Ιουλίου επίσης μετατέθηκε για Οκτώβριο κι έχει ο Θεός... 

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας οι απλήρωτοι των προγραμμάτων «Βαουτσεράδες», συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου, αντιπροσωπεία τους, χάρη στην επιμονή της, κατάφερε να συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου η οποία αρχικώς φερόταν να… απουσιάζει στο εξωτερικό. Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε όμως επιβεβαιώνοντας κατ΄ αυτούς την εκτίμηση ότι πέφτουν πρόσθετα θύματα της στάσης εσωτερικών πληρωμών.

Ως εκ τούτου, όπως μας πληροφορούν τα μέλη της Σύσκεψης απλήρωτων voucherαδων και συλλογικοτήτων εργαζόμενων και ανέργων όπως η κίνηση Attack τα αιτήματα παραμένουν και αφορούν μεταξύ άλλων, στην:

-άμεση και συνολική καταβολή των δεδουλευμένων.

-καταβολή μισθού σε μηνιαία βάση.

-πλήρη ασφάλιση και όχι μόνο ασφαλιστική κάλυψη.

-δωρεάν μεταφορά με ΜΜΜ με την επίδειξη κάρτας και διαγραφή προστίμων.

-αποσύνδεση των πληρωμένων από το ΕΣΠΑ και τη γραφειοκρατία που συγκροτούν όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι

-άμεση πληρωμή των ανέργων που συμμετείχαν την περσινή χρονιά σε επιδοτούμενα σεμινάρια. 

Ο δρόμος θα είναι μακρύς...

Για να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα των προγραμμάτων voucher πατήστε εδώ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.