ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Καιρός να μάθουμε τα πραγματικά αφεντικά των ΜΜΕ

Tweet
Share
Tweet
Share

Δύο χρόνια "στριφογύριζε" στις καλένδες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πρόταση Ψηφίσματος της Σοσιαλίστριας βουλευτού Γκιουλσούμ Μπιλγκεχάν και 19 ακόμη βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του πανευρωπαϊκού Οργανισμού, για την ανάγκη διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με το Ψήφισμα που εγκρίθηκε, η Συνέλευση ζητά από τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αναθεωρήσουν την νομοθεσία τους, προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Καλείται, παράλληλα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αναθεωρήσει και να αναπτύξει περαιτέρω τα υπάρχοντα πρότυπα σ' αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη διαφάνεια για το ποιοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Φρεσκάροντας τη μνήμη μας, η βουλευτής από την Τουρκία υπενθυμίζει ότι το «πόπολο» σ' όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και βέβαια και της Ελλάδος, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζει τις βασικές, τουλάχιστον, πληροφορίες για το «ποιόν και το "πόθεν έσχες"» εκείνων που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Και για να μη νομίσουμε ότι η υπενθύμιση αυτή είναι δική της... εφεύρεση, η βουλευτής αναφέρει ότι η εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος στο «πόπολο» κατοχυρώθηκε το... 1994, με απόφαση της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία εννοείται ότι συνυπέγραψαν οι κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Επικαλούμενη πρόσφατα στοιχεία έρευνας της «Access Info Europe» η βουλευτής υποστηρίζει -χωρίς να κατονομάζει προς το παρόν- ότι πολλά είναι τα κράτη που δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα πραγματικά αφεντικά των ΜΜΕ στην Ευρώπη. Την ώρα που, κατά τα λεγόμενά της, συμβαίνουν φοβερά και τρομερά πράγματα γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων του Τύπου.

Η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» παλαιών και νεόκοπων εκδοτών, η μεταφορά της έδρας των εκδοτικών εταιρειών «σ' άλλη γη και σ' άλλα μέρη», η μη ενδελεχής διερεύνηση των τραπεζικών δανείων στον Τύπο και η εμφάνιση, ως εκδοτών, αχυρανθρώπων-εκπροσώπων άγνωστων και κατά κανόνα σκοτεινών συμφερόντων είναι μερικά απ' αυτά τα φοβερά και τρομερά.

Ομως, όπως αναφέρεται στο σχετικό Ψήφισμα, ο κόσμος έχει το -θεσμικά κατοχυρωμένο- δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επιχειρήσεις του Τύπου, για να μπορεί να αξιολογεί την ποιότητα και την εγκυρότητα των πληροφοριών που του πλασάρουν.

Υπενθυμίζεται ότι, οι 20 βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπέγραψαν την αρχική πρόταση ψηφίσματος προέρχονται από την Τουρκία (2), τη Γαλλία (4), τη Σουηδία (2),τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ισλανδία, την Ουκρανία (2), τη Σερβία, την Ανδόρα, τη Βοζνία-Ερζεγοβίνη και τη Μολδαβία.

Το γεγονός ότι αυτή την πρόταση ψηφίσματος δεν την υπέγραψε κανένας από τους 14 Ελληνες βουλευτές που συμμετείχαν στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2013, αποδίδεται στο ότι στην Ελλάδα η διαφάνεια για το «ποιόν, το "πόθεν έσχες" και το δούναι και λαβείν» των φερόμενων ως ιδιοκτητών στις επιχειρήσεις του Τύπου είναι εκ των ων ουκ άνευ...

Στρασβούργο, Νίκος Ρούσσης

Πηγή: reporter.gr

Πηγή:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman