ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το καταστροφικό σενάριο της Δραχμής

Tweet
Share
Like
φωτογραφίες από το drachma.gr φωτογραφίες από το drachma.gr
Tweet
Share
Like

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Η ελλάδα εισάγει το 70% περίπου των βασικών τροφίμων και πρώτων υλών που καταναλώνει - και όχι μόνο. Κατά συνέπεια, το σενάριο όσων επιδιώκουν την επιστροφή της στη δραχμή, είναι πέρα για πέρα κατσστροφικό Διαβάστε τα παρακάτω στοιχεία και θα καταλάβετε γιατί:

Σιτηρά:

Η χώρα μας εισάγει περίπου 53.000 τόνους σκληρού σίτου και εξάγει περίπου 168.000 τόνους ετησίως, ενώ εισάγει 1.000.000 τόνους μαλακού σίτου και εξάγει περίπου 95.000 τόνους. Δηλαδή η χώρα μας είναι ελλειμματική σε παραγωγή μαλακού σιταριού, κριθαριού και αραβοσίτου. Προκειμένου λοιπόν να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς εισάγονται ποσότητες ύψους 1 εκατ. τόνων μαλακού σιταριού, 300.000 τόνων κριθαριού, που προέρχονται κυρίως από Γερμανία.

http://www.authorstream.com/Presentation/3lyknfil-1767290/

Όσπρια:

Το 90% της φακής που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά προέρχεται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, το 65-70% των ρεβιθιών προέρχεται από το Μεξικό και την Τουρκία, ενώ το 55-60% των φασολιών εισάγεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αλβανία και την Αργεντινή.

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=83539

Χοιρινό κρέας:

Παράγουμε 111.000 τόνους, αλλά καταναλώνουμε 290.000 τόνους.

Βόειο κρέας:

Από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται στην Ελλάδα.

http://www.paragogi.net/840/h-ellada-eisagei-mazika-agrotika-proionta

Το 70%-80% του βόειου κρέατος που κυκλοφορεί στα ελληνικά κρεοπωλεία προέρχεται από τη Γαλλία και λιγότερο από άλλες χώρες: Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο κ.α. Κρέας αγοράζει η Ελλάδα κι από τους Βαλκάνιους γείτονες, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α. 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=333744

Κρέας πουλερικών:

Το 2013 στη χώρα μας η παραγωγή υστερούσε περισσότερο από 54.000 τόνους σε σχέση με την κατανάλωση. Και αυτό σημαίνει λιγότερο από 75% ελληνική αυτάρκεια σε κρέας πουλερικών. Πρόκειται για μία σταδιακή χειροτέρευση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2010 η ελληνική αυτάρκεια σε κρέας πουλερικών ξεπερνούσε το 82%*. http://www.meatnews.gr/2015/04/15/ellhniko-kotopoulo-stayrolexo-to-kostos/

Γάλα:

Εκτιμάται ότι οι εισαγωγές γάλακτος κυμαίνονται μεταξύ 700-800 χιλ. τόνους ετησίως, όταν η εγχώρια παραγωγή διαμορφώνεται σε 607-610 χιλ. τόνους και οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα ξεπερνά το 1,5 εκατ. 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.