ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Aνατροπή από τον Economist για την Ελλάδα

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Mέσω ενός ανατρεπτικού, για τα τουλάχιστον μέχρι τώρα δεδομένα του, τίτλου, το δεξιό αγγλικό περιοδικό «Economist», λίγες ημέρες πριν την κρισιμότερη εκλογική μάχη μετά την μεταπολίτευση, φιλοξενεί άρθρο για την ελληνική πραγματικότητα.

Ο όρος «ανατρεπτικός» χρησιμοποιείται καθώς μέχρι σήμερα η βρετανική φυλλάδα αρεσκόταν κυρίως σε κείμενα που τάσσονταν εναντίον της χώρας ενώ χρησιμοποιούσε τίτλους που λίγο πολύ έσπειραν το φόβο και πόνταραν στην τρομολαγνεία.

Ο ανατρεπτικός τίτλος του Economist

«Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο συντάκτης πάνω από το κύριο άρθρο, ενώ την ίδια στιγμή επεξηγεί πως μια λαϊκίστικη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση δεν σημαίνει απαραίτητα καταστροφή για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία μάλλον θεωρείται δεδομένη, ο αρθρογράφος αναφέρει:  «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ελπίσει να αποτρέψουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια χώρα όμως που είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 25%, την ανεργία στο 26% και το ένα τρίτο του πληθυσμού της να κινδυνεύει να πέσει στη φτώχεια, δεν συνιστά έκπληξη η απόρριψη εκείνων που ηγήθηκαν αυτής της δυστυχίας.

Οι Γερμανοί και άλλοι συχνά κώφευαν στα βάσανα που προκάλεσε η πολιτική της λιτότητας που προώθησαν. Η έκπληξη είναι ότι δεν εμφανίστηκε νωρίτερα μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση»!

Θύμα της κρίσης η δημοκρατία

Ο συντάκτης του κειμένου θέτει παράλληλα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα το οποίο αφορά το ευρωπαϊκό πρόβλημα γενικότερα, όπως αυτό έχει προκύψει μέσα από την αυξανόμενη κρίση πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

 «Μια θλιβερή κληρονομιά της κρίσης του ευρώ είναι η αποδυνάμωση των δεσμών δημοκρατικής νομιμότητας ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους κυβερνόμενους», εξηγεί ενώ επισημαίνει χωρίς περιστροφές πως  «Η Ευρωζώνη μόλις άρχισε να καταπιάνεται με τις εντάσεις μιας νομισματικής ένωσης που δεν υποστηρίζεται από μια πολιτική ένωση».

Τέλος, ενδιαφέρουσα είναι η άποψη που παρουσιάζεται στον επίλογο του άρθρου. Ο συντάκτης, κλείνοντας, εκφράζει την άποψή του με βάση την οποία αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στους Έλληνες την αίσθηση ότι ασκούν τουλάχιστον μια μικρή επίδραση στο πεπρωμένο τους, αυτό θα βοηθούσε λίγο στη διόρθωση της ζημιάς που έχει γίνει τα τελευταία λίγα χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.