ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι "φιλότεχνοι" Ουκρανοί Νεοναζί

Tweet
Share
Tweet
Share

Το 2005 κλάπηκαν 24 πίνακες ζωγράφων του 17ου αιώνα από το μουσείο «Westfries» στην ολλανδική πόλη Hoorn. Η αξία τους υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Δέκα χρόνια μετά, συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες, ένα από τα ουκρανικά φασιστικά τάγματα παρουσίασε φωτογραφία ενός από τους κλεμμένους πίνακες, δηλώνοντας ότι είναι στην κατοχή τους και ζητώντας λύτρα από το μουσείο για να τον επιστρέψουν. Συνεχίζοντας έτσι την «παράδοση» των πολιτικών και πνευματικών τους «προγόνων», των ναζί, που εκτός από το να πνίγουν στο αίμα την ανθρωπότητα, λεηλατούσαν και την πολιτιστική της κληρονομιά. Αντιστοίχως, οι Ουκρανοί φασίστες, μετά τις δολοφονίες, τους βιασμούς και τους βομβαρδισμούς αμάχων επιδίδονται και στο οργανωμένο έγκλημα από το οποίο προφανώς και χρηματοδοτούνται.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», από το περασμένο Καλοκαίρι, δύο εκπρόσωποι της φασιστικής οργάνωσης επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Ολλανδίας στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι έχουν στην κατοχή τους ολόκληρη την κλεμμένη συλλογή.

Αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί φασίστες απαιτούν «εύρετρα» ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά, όπως μεταδίδει το «Russia-24″ ήθελαν… 50 εκατομμύρια, αλλά έκαναν «σκόντο» όταν ειδικοί ιστορικοί τέχνης απέδειξαν ότι ο πίνακας δεν αξίζει περισσότερα από 500 χιλιάδες ευρώ, γράφει το "Περιοδικό".

Οι εκπρόσωποι του μουσείου δεν μάσησαν τα λόγια τους. Δήλωσαν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται «Ουκρανοί εγκληματίες οι οποίοι σχετίζονται με υψηλά κλιμάκια της χώρας».

Ο διευθυντής του μουσείου εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πίνακες των Ολλανδών ζωγράφων μπορεί να έχουν προταθεί προς πώληση σε άλλους αγοραστές, ή να έχουν ήδη πωληθεί.

Περισσότερο διπλωματικά, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπέρτ Κέντερς, διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι «υπό συζήτηση» με τις αρχές της Ουκρανίας. «Νομίζω ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των έργων» σημείωσε.

Τα ολλανδικά ΜΜΕ συσχετίζουν την υπόθεση με τη γνωστή φασιστική οργάνωση «Svoboda» και τον αρχηγό της, Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ

αρχηγος svoboda

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι μια συλλογή ζωγραφικών έργων τέχνης έχει εντοπιστεί σε περιοχή του Ντονιέτσκ (σσ. ελεγχόμενη από το καθεστώς του Κιέβου) και ότι σχετίζεται με την κλοπή στο ολλανδικό μουσείο το 2005.

Η ολλανδική εφημερίδα NOS επικαλείται δήλωση του Άρθουρ Μπραντ, εκπρόσωπο του Μουσείου, σύμφωνα με τον οποίο στην υπόθεση εμπλέκεται, εκτός του Τιαγκνιμπόκ, και ο πρώην επικεφαλής τής ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες, ωστόσο, η σχέση μεταξύ της Υπηρεσίας Ασφαλείας και των κλεμμένων πινάκων είναι περισσότερο από προφανής», σημείωσε ο Μπραντ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman