ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες του σκανδάλου Panama Papers

Tweet
Share
Tweet
Share

Όταν πράκτορες της Μοσάντ συνέλαβαν το 1960 τον διαβολικό αρχιτέκτονα της "τελικής λύσης" Άντολφ Άϊχμαν στην Αργεντινή, ο πρώην λοχαγός της SD -της υπηρεσίας πληροφοριών των SS - Ότο Φον Μπόλσβινγκ έτρεξε έντρομος στα νέα του αφεντικά στη CIA. Οι Αμερικανοί τον είχαν στρατολογήσει μετά τον πόλεμο ως πληροφοριοδότη τους και τον είχαν βοηθήσει να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη το 1954.

Ο Φον Μπόλσβινγκ φοβόταν ότι οι Ισραηλινοί σύντομα θα ξετρύπωναν και τον ίδιο, καθώς ήταν ένας από τους έμπιστους του Άϊχμαν. Δύο Αμερικανοί πράκτορες τον συνάντησαν το 1961, τη χρονιά που άρχιζε η δίκη του Άϊχμαν στο Ισραήλ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν διατρέχει κίνδυνο, το μυστικό του είναι καλά φυλαγμένο. Αμερικανοί εισαγγελείς ανακάλυψαν την πραγματική ταυτότητα του Ναζί αξιωματικού πολύ αργότερα, το 1979.

Το 1981 διέταξαν την απέλασή του στη Γερμανία για να δικαστεί για εγκλήματα πόλεμου. Λίγους μήνες μετά ο Φον Μπόλσβινγκ πέθανε χωρίς να δικαστεί ποτέ.

Ήταν ένα από 4.000 στελέχη του χιτλερικού καθεστώτος που «προσλήφθηκαν» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μετά τον πόλεμο για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ στον νέο τους «πόλεμο» εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Ανάμεσά τους υπήρχαν και χαμηλόβαθμοι, όπως ο υπαξιωματικός των SS Έρχαρτ Μόσακ, που πολέμησε στις διαβόητες μάχιμες μονάδες του σώματος, οι οποίες έφεραν τη μαύρη νεκροκεφαλή στα διακριτικά τους.

Σκοτεινό παρελθόν

Στις αρχές του '60 ο Μόσακ πήρε την οικογένειά του κι έφυγε από τη Γερμανία για να εγκατασταθεί στον μακρινό Παναμά. Εκεί στρατολογήθηκε πράκτορας της CIA με αποστολή να συγκεντρώνει πληροφορίες για την Κούβα του Κάστρο. Τα αμερικανικά αρχεία που επικαλείται το ICIU, το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων, δείχνουν πως η «καριέρα» του είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα στη Γερμανία.

Ο γιος του, Γιούργκεν Μόσακ, είναι ο ιδρυτής της δικηγορικής φίρμας του Παναμά Μοσάκ -Φονσέκα (Mossfon) όπως την αποκαλούν οι πελάτες της- της εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων της υπόθεσης "Panama Papers", του διεθνούς δικτύου απόκρυψης πλούτου που δούλευε επί 40 χρόνια για λογαριασμό των ζάμπλουτων και ισχυρών του πλανήτη.

Στη δίνη των αποκαλύψεων οι ρεπόρτερ της "Ζιντόϊτσε Τσάϊτουνγκ", της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου, ζήτησαν από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με επίσημο αίτημά τους στοιχεία για τον πατέρα Μόσακ. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι υπάρχει φάκελος για το εν λόγω πρόσωπο, αλλά το περιεχόμενό του δεν μπορεί να αποκαλυφθεί διότι "ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας"... Να εξηγεί αυτό άραγε την «αδιαφορία» που επέδειξε όταν του προσφέρθηκαν στοιχεία, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε;

Πως στήνεται το κόλπο

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Mossack Fonseca είναι απλό. Με ταρίφα 1.000 δολάρια ιδρύεις ανώνυμη εταιρεία, όπου θέλεις. Το προσωπικό της φίρμας ξεπερνά τους πεντακόσιους ανθρώπους σε περισσότερα από 40 "παραρτήματα" σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τρία στην Ελβετία και οκτώ στην Κίνα, αλλά και τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, την Κύπρο.

Με μια έξτρα χρέωση η φίρμα σου εξασφαλίζει διευθυντικό προσωπικό, ακόμα και "μετόχους", συσκοτίζοντας το στάτους γύρω από το ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό. Εξωτερικά η εταιρεία αυτή είναι ένα «μαύρο κουτί», κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να δει τι υπάρχει μέσα.

Η Mossack Fonseca εξηγεί στους αδαείς ότι ουδέποτε συνεργάζεται απευθείας με τον τελικό πελάτη. Μιλάει μόνον με τους μεσάζοντες εκπροσώπους τους, π.χ. τράπεζες ή διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Αν πάντως ο τελικός πελάτης θέλει να ξέρει από πρώτο χέρι τι γίνεται με την υπόθεσή του, του παρέχονται ανώνυμες διευθύνσεις email για να επικοινωνεί μαζί της με ψευδώνυμα όπως "Γουίνι δε Που", "Χάρι Πότερ", "Αζκαμπάν", "γιος", "κόρη" κλπ...

Σύμφωνα με το ICIU, η Mossack Fonseca θεωρείται σήμερα "μια από τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου με ειδικότητα τις χονδρικές πωλήσεις υπεράκτιου οικονομικού απορρήτου".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman