ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επιτέλους η πρώτη καταδίκη για τα "σκουπίδια" του Διαδικτύου

Tweet
Share
Tweet
Share

Πριν από τρία χρόνια, αυτά τα πληθωρικά σάϊτ, αμφίβολης δημοσιογραφικής εγκυρότητας, κατακλύζονταν σε καθημερινή βάση, από την «είδηση» ότι ο χειμώνας του 2014 στην Ελλάδα, επρόκειτο να είναι «σιβηρικός» και ο δριμύτερος του αιώνα.

Όταν το πράγμα παράγινε, ένας δημοσιογράφος τηλεφώνησε σε έναν φίλο του που τυχαίνει να είναι μετεωρολόγος για να ενημερωθεί αρμοδίως, ότι η «πληροφορία» αυτή, είχε δημοσιευθεί ηλεκτρονικά την προηγούμενη χρονιά κάπου στη Γαλλία και μολονότι αποδείχθηκε ψευδής, εκτελωνίστηκε στην Ελλάδα- όπως όλα…- με καθυστέρηση ενός έτους!..

Με βάση αυτά τα προλογικά, συμπεραίνω ότι η είδηση που ήρθε πριν από λίγες ώρες από τη Βέροια, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενθαρρυντική!.. 

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της πόλης καταδίκασε –έστω ερήμην– "δημοσιογράφο", ιδιοκτήτη σάϊτ με θέματα για γονείς, ο οποίος δημοσίευε συστηματικά και με παραλλαγές παραπλανητικό άρθρο, με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων!», διότι κρίθηκε ότι συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Το Δικαστήριο, μετά από προσφυγή ενός αστυνομικού, κρίνοντας ότι πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση διασποράς ψευδών ειδήσεων του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με αναστολή τριών ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Πρόκειται για «είδηση» που αναδημοσιεύεται από το 2009, με μικροαλλαγές, ανάλογα με το σάϊτ ή το μπλογκ που την αναπαράγει και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ιατρικών συλλόγων στη χώρα. Στον βασικό καμβά, βρίσκεται η ιστορία της μικρής Μαιρούλας που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο.

«Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», καταλήγει. Το άρθρο διανθίζεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία» και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο.

Είναι σημαντικό, ότι η Βέροια έκανε μια αρχή, καταδικάζοντας κάποιον «δημοσιογράφο» που καλλιεργεί στο διαδίκτυο αστικούς μύθους. (Hoaxes).

Ο όρος Hoax χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει μια απάτη ή κάτι ψεύτικο και φαίνεται ότι προέρχεται από τις μαγικές λέξεις Hocus Pocus (κάτι σαν το δικό μας Άμπρα Κατάμπρα). Πιο ακριβής πάντως είναι ο όρος Urban Legend (Αστικός Θρύλος) μια και ένα Hoax είναι στην πραγματικότητα μια φήμη, δηλαδή ένας θρύλος ο οποίος "περιφέρεται" ανεμπόδιστα μέσα στο δίκτυο.

Τα Hoaxes διακινούνται στο δίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η δημοφιλέστερη κατηγορία τους είναι τα προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με ιούς και όσοι ασχολούνται με το ζήτημα, προβλέπουν δυσοίωνα, πως ο,τι κι αν γίνει, πάντοτε θα βρίσκονται αφελή ώτα για να πιαστούν στα δίχτυα τέτοιων "ειδήσεων"... 

Γιώργος Αρβανίτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman