ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το προφίλ του Έλληνα άστεγου

Tweet
Share
Tweet
Share

Σαρκάζοντας κατάστηθα τις αστικές αξίες, ο Φλωμπέρ συνήθιζε να λέει πως ο νόμος απαγορεύει εξίσου στους φτωχούς και τους πλούσιους να κοιμούνται κάτω από γέφυρες.

Γιατί το «προνόμιο» αυτό ανήκει αποκλειστικά στους πρώτους και μόνο για λόγους εκκεντρικότητας ένας εύπορος θα μπορούσε να γευτεί μια τόσο σκληρή εμπειρία.

Στην Αθήνα, δρόμοι, δημόσια πάρκα και πυλωτές, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και σπίτια είναι γεμάτα σκιές κάποιων που υπήρξαν κάποτε άνθρωποι και περιφέρουν στους καιρούς της κρίσης τα ράκη τους με έναν και μοναδικό στόχο: την επιβίωση.

Σους καιρούς της κρίσης, ο συνολικός αριθμός των αστέγων έχει εκτιναχθεί, σύμφωνα με έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης του Δήμου Αθηναίων.

Βασική αιτία, όπως δήλωσαν οι περισσότεροι είναι η απώλεια εργασίας. Το 70,6% των αστέγων οδηγήθηκαν στην ανεργία την τελευταία πενταετία.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι άστεγοι είναι Έλληνες και οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως εκεί βρίσκονται οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καθώς και οι πιάτσες των εξαρτημένων από διάφορες ουσίες. Παράλληλα, τα σημεία αυτά επιλέγονται καθώς λειτουργούν εκεί ως επί το πλείστον καταστήματα και υπηρεσίες - δηλαδή δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός σε σπίτια - και έτσι περιορίζονται οι καταγγελίες.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως τρεις στους δέκα αστέγους αρνούνται να φιλοξενηθούν σε κάποια ειδική δομή του δήμου ή άλλων φορέων. Μεταξύ των λόγων που τους έχουν οδηγήσει σε αυτή την άρνηση αναφέρουν τη γραφειοκρατία. Επίσης, κάνουν λόγο για την κακή κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους ξενώνες, τη συνύπαρξη με άλλα άτομα, τους περιορισμούς και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και το ενδεχόμενο να αποχωριστούν οικεία πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας


- Το 62% των αστέγων είναι Έλληνες.

- Στη συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) είναι άντρες.

- Το μεγαλύτερο μέρος (57%) των αστέγων ανήκει στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 35-55.

- Μεγάλο ποσοστό οδηγήθηκε στον δρόμο την τελευταία 5ετία (71%) και τον τελευταίο χρόνο το 21,7%.

- Το 29% δηλώνει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας

- Το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο.

- το 47% δηλώνει ως αιτία που είναι άστεγος, την απώλεια της εργασίας του.

Την έρευνα προλόγισε ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος  Αναστάσιος Βάλβης, επιμελήθηκε μεθοδολογικά η εταιρία Public Issue, και διενεργήθηκε από τις ειδικές συνεργάτιδες του street work του ΚΥΑΔΑ, κυρίες Χαρά Μουρτέζου και Μαρία Βανικιώτη.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων,  Γιώργου Καμίνη, που πραγματοποιήθηκε στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων για τα  αποτελέσματα του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Μέσω του προγράμματος δόθηκαν συνολικά 46.156 κουπόνια αξίας 1.846.240 ευρώ, σε 3.724 δικαιούχους (οικογένειες), που αντιστοιχούν σε 8.996 μεμονωμένα άτομα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman