ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΝΔ επιστρέφει στην εποχή της μακαρονάδας!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Παρασκηνιακές πολύωρες διεργασίες, μυστικά δείπνα και μια καθ’ όλα δικαιολογημένη εσωκομματική σύγκρουση είναι το σκηνικό που συνθέτει την εικόνα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τρεις περίπου εβδομάδες μετά την ήττα της 25ης Ιανουαρίου. Μιας ήττας που έθεσε νέους όρους στην παράταξη, καλώντας παλιά και νέα στελέχη στις επάλξεις ώστε να λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει και να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα.

Ζωτικής σημασίας για όσα πρόκειται να συμβούν θεωρείται η προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., κατά την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα τεθεί χωρίς περιστροφές ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα.

Το «μυστικό δείπνο» και οι πολύωρες διεργασίες

Το μυστικό δείπνο των κορυφαίων στελεχών του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού, Μαριέττας Γιαννάκου, εκλαμβάνεται ευθέως ως μια κίνηση που στόχο έχει να δώσει λύση στα εσωκομματικά προβλήματα που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους του κόμματος. Σαφώς το κλίμα είναι βαρύ και τα σημάδια της ιστορικής ήττας θα μείνουν για καιρό ανεξίτηλα, τίποτα δεν λύνεται δια μαγείας.

Οι «επαναστάτες» της ΝΔ για τις επιλογές του προέδρου εκδηλώνονται μέρα με τη μέρα, παρ’ όλο που κανείς ως τώρα δεν έχει θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας. Ο Αντώνης Σαμαράς από τη δική του πλευρά δηλώνει έτοιμος να δεχθεί την κριτική για τη διακυβέρνησή του, ενώ πιστεύει πως αυτή την ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, σχόλια για τα εσωκομματικά του κόμματος δεν χωρούν.

Στόχος του δείπνου, ο οποίος εν μέρει επετεύχθη, δεν ήταν τόσο η εύρεση λύσης για το ζήτημα της ηγεσίας αλλά κατ’ αρχήν μια συμφωνία για την επίλυση των εσωκομματικών προβλημάτων σε συνάρτηση φυσικά με το θέμα των εξελίξεων στην Ευρώπη. Να αναφερθεί πως το παρών σε αυτό έδωσαν οι κ. Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ολ. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Β. Αντώναρος, Γ. Παπανικολάου και Σ. Ιωαννίδης. Ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε επίσης προσκληθεί, δεν παρέστη επικαλούμενος την κρισιμότητα της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος που επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα, οπότε και λογικά θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό ζήτημα. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια του γεύματος, όλοι οι παρευρισκόμενοι πήραν θέση για το ζήτημα που αφορά τον επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας του κόμματος. Η βασικά διαφωνία εξάλλου, με βάση τις πληροφορίες, αφορούσε το πότε θα γίνει και η σχετική αλλαγή πλεύσης.

Με δεδομένα τα εν λόγω στοιχεία, τα γεγονότα και οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν στις επικείμενες συναντήσεις αναμένονται κρίσιμες. Ερωτηματικά τίθενται για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που θεωρούν πως στελέχη όπως ο κύριος Βορίδης και ο κύριος Γεωργιάδης, θα υποστηρίξουν μέχρι τέλους το έργο του Αντώνη Σαμαρά.

Το πρόσωπο «κλειδί» για τη σωτηρία της παράταξης

Σαφώς το όνομα του Κώστα Καραμανλή έπαιξε πολύ κατά τη μακρά συζήτηση που είχαν τα στελέχη της ΝΔ. Όλοι σχολίασαν, ο ίδιος είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους τα στελέχη για την εγγύηση της ενότητας της παράταξης. Κάποιοι υποστήριξαν πως εκείνος θα ήταν ικανός να ηγηθεί της νέας προσπάθειας ενώ με βάση όσα ειπώθηκαν, πρωταρχικής σημασίας για τον κύριο Καραμανλή είναι να διευκρινισθούν τα όσα πρόκειται να συμβούν σε εθνικό επίπεδο και όχι η εστίαση σε κινήσεις που να οδηγούν σε εσωστρέφεια. Πιθανό, τέλος, θεωρείται, μέσα στο επόμενο διάστημα, κάποια από τα στελέχη που παρέστησαν στο δείπνο στην «Αθηναΐδα» να επισκεφθούν τον κ. Καραμανλή στο γραφείο του και να τον ενημερώσουν επισήμως για τα όσα συζητήθηκαν εκεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.