ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Άνδρος το νησί της Αρχοντιάς

Tweet
Share
Tweet
Share

Το νησί του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Θεόφιλου Καϊρη, ένας τόπος με πλούσια πολιτιστική παράδοση και μακραίωνη ιστορία. Η Άνδρος το όμορφο κυκλαδονήσι με τις φυσικές εναλλαγές και αντιθέσεις με την μακρόχρονη παράδοση στη ναυτιλία στις Τέχνες και τα Γράμματα.

 

Το κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων, των υπέροχων νεοκλασικών σπιτιών, της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης, των καραβοκύρηδων και των εφοπλιστών. Από τα πιο όμορφα κυκλαδονήσια με καταπράσινους κάμπους γεμάτους λεμονιές, πορτοκαλιές και ελιές, με απόκρημνους και τραχείς βράχους αλλά και δαντελωτά ακρογιάλια. Περιστερώνες παντού διάσπαρτοι όπως και εκατοντάδες νερόμυλοι αφήνουν εκστασιασμένο κάθε επισκέπτη. Το τρεχούμενο νερό είναι άφθονο στο νησί, στο οποίο άλλωστε οφείλεται και η αρχαία ονομασία του νησιού «Υδρούσα».

ANDROS3

Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Άνδρου είναι αιώνες τώρα δεμένη με τους ανθρώπους της. Η ντόπια πέτρα, το ξύλο, το λιθάρι, δουλεμένα από έμπειρα και επιδέξια χέρια, από καταπληκτικούς μάστορες και τεχνίτες έδωσαν αυτά τα μοναδικά πέτρινα σπίτια με τους παχύς και γερούς τοίχους για να κρατούν το χειμώνα και τους αέρηδες απέξω και να φυλακίζουν την δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

andros pratique 422

Η θάλασσα τα καράβια και οι ναυτικοί σημάδεψαν καθοριστικά την ζωή του νησιού, μέσα σε μια πορεία ενάμιση αιώνα από τα χρόνια της Επαναστάσεως έως τις μέρες. Η ναυτιλία άρχισε να αναπτύσσεται στα μέσα του 18ου αιώνα και γρήγορα οι Ανδριώτες κυριαρχούν στα υπερπόντια ταξίδια. Οι νησιώτες μη βλέποντας καλές επαγγελματικές ευκαιρίες επιβίωσης στο νησί τους στράφηκαν αποκλειστικά προς την ζωή της θάλασσας. Η οικονομική επιφάνεια και η δύναμη των ναυτικών με τα χρόνια μεγάλωνε και επηρέασε σημαντικά το νησί αλλάζοντας την ζωή του ριζικά, τόσο πολύ όσο ίσως σε κανένα άλλο νησί, με αποτέλεσμα να θαυμάζουμε σήμερα όλες αυτές τις επιβλητικές κατοικίες στη Χώρα.

ANDROS2

Στα χρόνια του μεσοπολέμου το νησί εγκαταλείφθηκε από όλους σχεδόν τους εφοπλιστές προς χάριν της Αθήνας που όμως ποτέ δεν ξέχασαν. Πολλά από τα πνευματικά του Ιδρύματα και Μουσεία δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτούνται από αυτούς κάνοντας την Άνδρο ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι που έχει μια δυναμική παρουσία στα διεθνή δρώμενα στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που ιδρύθηκε από τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή είναι ένα στολίδι για την Άνδρο μια πολιτιστική εστία εικαστικής παιδείας με έργα μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών.

MOYSEIO ST

Το νησί πανέμορφο, καταπράσινο και αρχοντικό θα παραμείνει πάντα «η Εύανδρος Άνδρος στον αιώνα» όπως λέει και ο ποιητής της Εμπειρίκος…

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman