ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Αντιμέτωποι με το φάσμα της αποτυχίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας, οι διοργανωτές έχουν καταφέρει ήδη ένα απλησίαστο ρεκόρ: να προσθέσουν κάμποσους νέους κανόνες στη θεωρία του Μέρφι. Παραμονές της αυλαίας, τίποτε σχεδόν δεν δείχνει να πηγαίνει καλά και δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται με δέος πως θα βγει σε πέρας αυτή η γιγάντια διοργάνωση. 

Οι κατασκευαστικές ατέλειες είναι παντού εμφανείς. Στο Ολυμπιακό χωριό, όπως σχολίασε ο Γιουσέϊν Μπολτ, τα δωμάτια είναι στενά σαν κελιά. Οι εργολάβοι έχουν δώσει ρεσιτάλ κακοτεχνίας. Ο όροφος της Ελληνικής αποστολής πλημμύρισε νερά και χρειάστηκε να ανέβει ψηλότερα. Στα δωμάτια της Αυστραλίας ξέσπασε φωτιά κι όταν οι αθλητές της επέστρεψαν σε αυτά, διαπίστωσαν ότι είχαν πέσει θύματα κλοπής. Στις τουαλέτες λείπουν τα βασικά.

Πριν από λίγες ώρες, στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις οι "γλίστρες" (πλατφόρμες) από όπου πέφτουν στο νερό τα σκάφη υποχώρησαν μέσα στη θάλασσα. Παντού βλέπεις την σφραγίδα του ημιτελούς, με ακάλυπτα καλώδια, σκαλωσιές και μερεμέτια της τελευταίας ώρας.

Ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια δολάρια την ώρα που ο εξαθλιωμένος και εξαγριωμένος λαός της Βραζιλίας στερείται τα βασικά. Στα γήπεδα και τα στάδια της χώρας οι θάνατοι από εργατικά δυστυχήματα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Για να κατασταλλούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας που βράζει από θυμό, επιστρατεύθηκε και ο (πάντα πρόθυμος σε τέτοια...) Πελέ. Σας μοιάζει αυτό με γιορτή; 

Ο αέρας στην ατμόσφαιρα είναι πνιγηρός. Και οι συνθήκες ασφάλειας συζητήσιμες. Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη καταγγέλθηκε η σύμβαση με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. 
Το πανό που κρατούσαν Βραζιλιάνοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο του Ρίο, στις αρχές Ιουλίου, «καλωσόριζε τους επισκέπτες στην κόλαση»: «Όποιος έρχεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν θα είναι ασφαλής» προειδοποιούσε στα αγγλικά. Στη χώρα των 2.651 νεκρών –κυρίως νέων αφρικανικής καταγωγής– μόνο από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής, το συγκεκριμένο μήνυμα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αυτοσαρκασμός, αν δεν αφορούσε παράσταση διαμαρτυρίας αστυνομικών και πυροσβεστών για απλήρωτη εργασία. 
Επτά χρόνια μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων κι ενώ οι διοργανωτές υπόσχονται μια ασφαλή πόλη για όλους, το Ρίο αποδεικνύεται πιο επικίνδυνο από ποτέ, κυρίως για τους πολίτες του. Στην τελική ευθεία προτού τα φώτα όλου του κόσμου στραφούν στο Ρίο και 45 αρχηγοί κρατών παραβρεθούν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, στους οποίους θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 12.000 αθλητές, η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά μέσω καμπάνιας να σταματήσει η αστυνομική βία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των φτωχότερων στρωμάτων της βραζιλιάνικης κοινωνίας. 

Την ώρα που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει ότι μόνο το 2015 αυτοί που υποτίθεται πως προστατεύουν τους πολίτες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 645 ανθρώπους –ανάμεσά τους και παιδιά– η Διεθνής Αμνηστία φέρνει στο φως της δημοσιότητας τη σκοτεινή, θανατηφόρα πλευρά της πόλης, που θυσιάζει και ανθρώπους στον βωμό του εξευγενισμού. Με την προολυμπιακή «κληρονομιά» να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.500 δολοφονημένους μόνο στο Ρίο, τα στοιχεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.022 νεκρούς σε όλη τη χώρα μόνο το 2014. 

 
Την ίδια ώρα, σκουπίδια, λύματα από αποχετεύσεις, πτώματα ζώων, ακόμα και ανθρώπων: αυτή την εικόνα αντικρίζουν οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στα θαλάσσια σπορ των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, παρά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών ότι τα νερά στις παραλίες που θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα είναι καθαρά και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των αθλητών.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ειδικοί που ασχολούνται με το ζήτημα έχουν μία και μοναδική συμβουλή να δώσουν στους αθλητές που θα αγωνιστούν στον μαραθώνιο της κολύμβησης, στην ιστιοπλοΐα και στο wind surfing: Κρατήστε κλειστό το στόμα σας και μην καταπίνετε νερό!

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στα νερά των διάσημων παραλιών του Ρίο χύνονται καθημερινά τόνοι ανεπεξέργαστων υγρών από αποχετεύσεις, με αποτέλεσμα στο νερό να βρίσκονται παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν διάρροιες και εμετούς, ακόμα και «υπερβακτήρια» τα οποία ενδέχεται να σκοτώσουν ανθρώπους με αδυνατισμένα ανοσοποιητικά συστήματα.

Ντόπιοι ψαράδες αναφέρουν στην εφημερίδα ότι καθημερινά βγάζουν από τη θάλασσα σκουπίδια, χαλασμένες τηλεοράσεις, πτώματα ζώων, νεκρά δελφίνια, ακόμα και πτώματα ανθρώπων, ενώ βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι αναφέρουν ότι παρά τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για συστήματα βιολογικού καθαρισμού και ελέγχου των αποχετεύσεων, τα προβλήματα παραμένουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιδεινωθεί.

Από την πλευρά της η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο διαβεβαιώνει ότι τα νερά στην παραλία της Κοπακαμπάνα, όπου θα αγωνιστούν οι αθλητές, καλύπτουν τα στάνταρ του Π.Ο.Υ., ενώ σε άλλα σημεία, όπως ο κόλπος Γκουαναμπάρα, όπου τα επίπεδα μόλυνσης του νερού είναι υψηλότερα, δεν αποτελούν κίνδυνο για τους αθλητές. Πάντως, περσινή έρευνα του Associated Press έδειξε ότι σε μερικά σημεία τα νερά είναι 1,7 εκατομμύρια φορές πιο μολυσμένα απ’ όσο θα θεωρούνταν ακατάλληλα για κολύμβηση στην Καλιφόρνια.

Ο Χριστός που σκέπει την πόλη να βάλλει το χέρι του... 

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman