ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κορυφώνεται η αγανάκτηση για το βιασμό φοιτήτριας

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ο θάνατος της 20χρονης φοιτήτριας, Εζγκετσάν Ασλάν, η οποία έπεσε θύμα βιασμού, ενώ στη συνέχεια δολοφονήθηκε και κάηκε, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για πλήθος Τούρκων. Το κύμα αποτροπιασμού της χώρας στρέφεται ευθέως και προς το ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς που δέχεται κατηγορίες για απραξία.

Μετά την ανακάλυψη της σωρού της άτυχης φοιτήτριας κοντά στη Μερσίνα, οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα δεν έχουν προηγούμενο. Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το ακραίο συμβάν που κόστιζε τη ζωή σε ένα παιδί. Την ίδια στιγμή καταγγέλουν την ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία.

Οι γυναίκες της χώρας, μετά από προτροπή των φεμινιστικών οργανώσεων, φορούν μαύρα για να εκφράσουν το πένθος τους ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από εκκλήσεις για αντίδραση που ζητούν από τα θύματα να βγουν από τη σιωπή τους υπό το hashtag #sendeanlat (κι΄εσύ μίλα).

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μπιλγκέ Ντινλέρ από την Άγκυρα, ντυμένη με μαύρο ταγιέρ και μαύρα γάντια δήλωσε πως «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Οι επιθέσεις και οι δολοφονίες γυναικών έχουν γίνει ρουτίνα στην Τουρκία».

Μαυροφορεμένος ήταν σήμερα και ο άνκορμαν του τηλεοπτικού δικτύου CNN-Turk Χακάν Τσελάν. «Είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, είμαι άνδρας και ντρέπομαι», δήλωσε στον αέρα. Η Εζγκετσάν Ασλάν εξαναφανίσθηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Το πτώμα της βρέθηκε δύο μέρες αργότερα σε ποτάμι κοντά στην πατρίδα της την Ταρσό.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η γυναίκα είχε βιαστεί και στη συνέχεια χτυπήθηκε με σιδηρολοστό από τον οδηγό του λεωφορείου που την έφερνε από το πανεπιστήμιο στο σπίτι της. Με τη βοήθεια δύο συνεργών, ανάμεσά τους και ο πατέρας του, ο βιαστής και δολοφόνος, ο Αχμέτ Σούφι Αλτιντόκεν, έκοψε στη συνέχεια τα χέρια του θύματός του και έβαλε φωτιά στο πτώμα για να εξαφανίσει τα ίχνη του DNA.

Οι τρεις δράστες εντοπίστηκαν γρήγορα, συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν, ομολόγησαν και φυλακίστηκαν χθες.
Μετά την κηδεία της νεαρής φοιτήτριας την Παρασκευή, οι διαδηλώσεις πληθύνονται σε ολόκληρη τη χώρα και λαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα.

Οπως έκανε τον Μάιο του 2014 μετά την καταστροφή στο ορυχείο της Σόμα (301 νεκροί) για να επιρρίψουν την ευθύνη στην κούρσα για το κέρδος, η τουρκική αντιπολίτευση εκμεταλλεύθηκε την τραγωδία για να καταηγορήσει την κυβέρνηση.
Ο ηγέτης του Λαϊκού ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέρριψε ευθεώς την ευθύνη για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην θρησκευτική "ηθική" του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.