ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πολυτέλεια η "ελευθερία του Τύπου" στην Ελλάδα του 2015

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου δεν κρίνονται ιδιαίτερα κολακευτικά για το επίπεδο της ελευθεροτυπίας στη χώρα. Πόσο ελεύθερη είναι η διακίνηση ιδεών και το δικαίωμα της έκφρασης στη δημοκρατία του 21ου αιώνα;

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση ανάμεσα στις 180 χώρες στην παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». Σε σύγκριση με το 2014 η χώρα ανέβηκε οκτώ θέσεις καθώς την περασμένη χρονιά βρισκόταν 99η στη λίστα της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά την πτώση 56 θέσεων στον κατάλογο από το 2009 έως το 2014, η Ελλάδα έχει τώρα τη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τελευταία είναι η Βουλγαρία στην 106η θέση).

Η βία στους δημοσιογράφους, μείζον πρόβλημα για τη δημοκρατία

Η «αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και στη μη καταδίκη αστυνομικών για τέτοιες περιπτώσεις» θεωρείται ο βασικός λόγος για την κατάταξη της Ελλάδας σε αυτή τη θέση.

Οι αρθρογράφοι της έκθεσης επισημαίνουν παράλληλα πως «το κλίμα βίας έχει ενισχυθεί από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από μέλη της Χρυσής Αυγής» και «την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πολυφωνία στα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης».

Όπως αναφέρεται, η αξιολόγηση για όλες τις χώρες γίνεται με βάση μια σειρά κριτηρίων που περιλαμβάνουν το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των ΜΜΕ, την πολυφωνία και την ανεξαρτησία τους, καθώς για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων στην άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους.

Στις δέκα καλύτερες θέσεις βρίσκονται, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης: Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Καναδάς, Τζαμάικα και Εσθονία.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 24η θέση, οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου στην 76η θέση, η Τουρκία σε μια από τις χειρότερες θέσεις, στην 149η και η ΠΓΔΜ στην 117η.

Η Γερμανία βρίσκεται στην 12η θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 49η, η Ρωσία στην 152η και η Κίνα στην 176η.

Στις τελευταίες χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Βόρειος Κορέα και η Ερυθραία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.