ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αν μοιάζαμε λίγο, τόσο δα, με τους Σκωτσέζους!..

Tweet
Share
Tweet
Share

Με ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου στην Ελλάδα και ένα αιολικό φορτίο, διόλου αμελητέο, η αλήθεια είναι ότι ζηλέψαμε διαβάζοντας την πληροφορία ότι η Σκωτία μπήκε σε ένα κλειστό «κλαμπ» χωρών, που έχουν καταφέρει να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Εχουμε εξαιρετικά μέσα για να "χτίσουμε" πάνω στις ανανεώσιμες ενέργειες» δήλωσε ο Niall Stuart, διευθύνων σύμβουλος της Scottish Renewables, της εταιρίας που εργάστηκε πάνω στην υπόθεση. «Χάρη στον πολύ κακό καιρό της Σκωτίας», εξήγησε φλεγματικά.

Όποιος έχει επισκεφτεί την Σκωτία, γνωρίζει πως πρόκειται για τη χώρα των ανέμων. Οι επιστήμονές της ωστόσο, κατάφεραν να μετατρέψουν αυτό το, θεωρητικά αρνητικό σημείο σε ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τη χώρα, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε θεαματικά επίπεδα. 

Αυτό που εκμεταλλεύονται οι ειδικοί είναι κυρίως οι εκτάσεις όπου εκδηλώνονται ισχυροί άνεμοι, όπως για παράδειγμα η περιοχή των Highlands. Η αιολική ενέργεια που παράγεται εκεί είναι αρκετή για να καλύψει ένα τεράστιο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Τα μεγαβάτ στην Σκωτία ολοένα και αυξάνονται, ενώ τα στοιχεία από το τέλος του 2015 μιλούν για 7.723 ενεργειακές μονάδες εγκατεστημένες στην χώρα. Κάπως έτσι, τον Αύγουστο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πλήρης ενεργειακή κάλυψη αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πλέον ο στόχος των ειδικών είναι να σταθεροποιήσουν την απόδοση, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μεγαβάτ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman