ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"90 Χρόνια ΠΑΟΚ- Νοσταλγώντας το μέλλον"

Tweet
Share
Tweet
Share

Γίναμε ΠΑΟΚ, όχι τόσο επειδή είμαστε Βόρειοι, αλλά, γιατί είμαστε αισθηματίες.

Πιο πολύ κι από τη νίκη, μας ποτίζει και μας πορώνει η γεύση της συντριβής.

Άνθρωποι ασκημένοι στην ήττα και τη ματαίωση. Κανένας άλλος δεν θα άντεχε να υποστηρίζει μια ομάδα που διαψεύδει τόσο βαρειά τις προσδοκίες του. Εμείς όμως ακόμα και στις νίκες μας, είμαστε πένθιμα ωραίοι. Και χωρίς να είμαστε στην τελική, looser.

Ίσως επειδή κατά βάθος γνωρίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να γλυτώσει από την καταδίκη του και τις επικείμενες λύπες.

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη άνοιξε την αυλαία του το Σάββατο 5 Νοεμβρίου με ένα ντοκυμαντέρ του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλλίδη που το άφησε στη μέση και το ολοκλήρωσε η σύζυγός του, Μαρίνα Δανέζη κι έχει τίτλο «90 Χρόνια ΠΑΟΚ- Νοσταλγώντας το Μέλλον».

Στην ταινία, η οποία θα επαναπροβληθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» στις 22:30 το βράδυ, ο φιλότιμος σκηνοθέτης- ΠΑΟΚτζής κι ο ίδιος- προσπάθησε να αποδώσει ποιητικά και χωρίς μελό, αυτόν τον μετεωρισμό του να είσαι ΠΑΟΚ και να εγκαθιδρύεις μια διαφορετική πραγματικότητα, όταν στην Τούμπα οι κερκίδες δονούνται και ξορκίζουν όλους μας τους φόβους, ταξινομώντας τα δικά μας πάθη.

Δεν υπάρχει μοναξιά στην Τούμπα. Ό,τι για τους άλλους είναι πτώση, για μας τους κολασμένους είναι ο δαίμονας που κυριεύει το μυαλό και την καρδιά μας.

Ζούμε την απελπισία μας μέσα στο μαύρο φως που μας τυλίγει και μας κρατάει στεγανούς από τις αδιάφορες συνήθειες των πολλών και τις τέρψεις των αδυνάμων.

Το έχει συνοψίσει καίρια ο αγαπημένος Ινδιάνος όλων των ΠΑΟΚτζήδων που τίμησε την Ομάδα, ο Πάμπλο Γκαρσία, όταν χτύπησε τατουάζ με τη φράση «Επιτρέπεται να πέσεις. Επιβάλλεται να σηκωθείς».

Στο ντοκυμαντέρ, διάρκειας 102 λεπτών,  που θα γίνει αργότερα ταινία,  καταγράφονται οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός.

Το ιστορικό και κοινωνικό φόντο, ξετυλίγονται στον φακό σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Λάμπης Κουιρουκίδης, Γιώργος Κούδας, «Κλάους» Αθανασιάδης, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος (ναι ο υπουργός Οικονομικών) κ.α.  

Από το πρώτο γήπεδο στο Συντριβάνι και το γήπεδο της Τούμπας που το έχτισαν οι πρόσφυγες με τα χέρια τους, στο Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, από την Κωνσταντινούπολη στην Λισαβόνα, την ασπρόμαυρη φανέλα της χαρμολύπης και το τετράφυλλο τριφύλλι, το πρώτο έμβλημα μέχρι τον δικέφαλο που πενθεί με κλειστά τα φτερά του, η κάμερα αποτυπώνει την ιστορία μίας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους της αγαπημένης Σαλονίκης και των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό της.

https://www.youtube.com/watch?v=P-I6bTdVyjk

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman