ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Περί αυτοκτονίας ο λόγος...

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ο άνεργος άνδρας βρέθηκε αντιμέτωπος με την απελπισία και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Σχεδίασε το θάνατο του με κάθε λεπτομέρεια ενώ καθόρισε την ακριβή ώρα και ημέρα της αυτοκτονίας του. Θα κρεμιόταν από το σχοινί ακριβώς τα μεσάνυχτα στην παλιά αποθήκη του σπιτιού. Λίγο πριν λήξει η προθεσμία, έκλεισε κάθε εκκρεμότητα, επιστολές σε συγγενείς, λογαριασμοί που δεν έπρεπε να πληρώσουν οι επόμενοι. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άρχισε να ξεφυλλίζει κάποια από τα αγαπημένα του βιβλία καθισμένος στο κρύο πάτωμα του παλιού αυτού δωματίου. Οι ώρες πέρασαν, το διάβασμα τον συνεπήρε, ο σκυφτός άνδρας απορροφήθηκε από τη μελέτη των εγγράφων και βάλθηκε να τα ερευνά. Ένιωσε περήφανος για τις σκέψεις του. Λίγες ώρες αργότερα η απελπισία του είχε εξανεμιστεί. Έσκισε τα γράμματα για τους συγγενείς και έζησε ως τα βαθιά γεράματα.

Αυτή είναι μία μικρή ιστορία με καλή έκβαση που έτυχε να είναι μέρος μιας μεγάλης ιστορίας που με ανεξίτηλο μελάνι έχει γραφτεί στα πρακτικά, προκαλώντας οργή, αγανάκτηση, απελπισία. Οι ιστορίες εκείνες των παρ’ ολίγων αυτόχειρων που λόγω μιας τυχαίας αφορμής επέλεξαν τη ζωή αντί του θανάτου, δεν είναι λίγες. Όπως δεν είναι λίγες και εκείνες των ανθρώπων που έκαναν την πράξη και διεσώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ μετά συνειδητοποίησαν το μεγαλείο της ύπαρξης τους.

Μία στις πέντε αυτοκτονίες λόγω της ανεργίας…

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης μία στις πέντε αυτοκτονίες που συμβαίνει κάθε χρόνο κάπου στον πλανήτη, σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την ανεργία.Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα, αβίαστα και δεν αφήνει περιθώρια για αναλύσεις, αν και θα έπρεπε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτό των αυτοκτονιών. Τα στοιχεία που κατά καιρούς δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ δεν παρουσιάζουν βελτίωση, ενώ η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά την ευτυχία του πληθυσμού της αυξάνει τα ερωτηματικά. Η ανεργία είναι υπεύθυνη για εννιαπλάσιους θανάτους από αυτοκτονία κάθε χρόνο (περίπου 45.000) σε σχέση με τους πρόσθετους θανάτους από αυτοκτονία κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση μετά το 2008 (οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν τότε κατά 5.000 περίπου).

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως εμείς οι Έλληνες βρεθήκαμε στο σωστό τόπο τη λάθος στιγμή. Η σκέψη οφείλεται στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία να καθίσταται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε επίπεδο τόσο κοινωνικό αλλά και οικονομικό. Η σημασία του αγαθού της εργασίας, διαφαίνεται στη χώρα μας κάθε μέρα και περισσότερο, καθώς η επιβίωση για πολλούς ανθρώπους δεν αποτελεί δεδομένη συνθήκη όπως για τους περισσότερους. Στη βάση αυτού βρίσκει κανείς την ανασφάλεια, το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι, οι οποίοι καθημερινά υφίστανται τις συνέπειες της ανεργίας και ευελπιστούν στην επίλυσή της.

Τα «μαύρα» νούμερα της απελπισίας

Να σημειωθεί μόνο πως σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος αυτοκτονίας που σχετίζεται με την ανεργία, αυξήθηκε κατά 20% έως 30% και στις τέσσερις γωνιές της Γης μεταξύ 2000 - 2011. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 233.000 αυτοκτονίες συνέβαιναν κάθε χρόνο στις 63 χώρες που μελετήθηκαν, από τις οποίες περίπου το ένα πέμπτο (45.000) μπορούν να αποδοθούν στην ανεργία.Το 2007 (προ κρίσης) εκτιμάται ότι διεθνώς είχαν συμβεί 41.148 αυτοκτονίες που σχετίζονταν με την ανεργία, ενώ το 2009 (μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008) οι σχετικές αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε 46.131, δηλαδή ήσαν σχεδόν 5.000 περισσότερες.

Η μελέτη έδειξε τέλος ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, είναι εξίσου ευάλωτοι στις συνέπειες της αυξημένης ανεργίας και μπορεί να αυτοκτονήσουν εξαιτίας αυτού του λόγου. Η αυτοκτονία ενός ανθρώπου μπορεί να προκληθεί αν μείνει άνεργος ο ίδιος ή κάποιος στενός συγγενής του. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας φαίνεται να είναι μεγαλύτερος σε χώρες όπου το να μένει κανείς χωρίς δουλειά, είναι ασυνήθιστο, δηλαδή έχουν συνήθως χαμηλή ανεργία κι αυτό συμβαίνει επειδή ο φόβος είναι μεγαλύτερο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.