ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς επιβιώνει στην κρίση η ελληνική οικογένεια

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Πώς η ελληνική οικογένεια κατορθώνει να ανταπεξέρχεται καθημερινά στις δεκάδες απαιτήσεις της ζωής, την ώρα που οι μειώσεις στους μισθούς και τα προνοιακά επιδόματα των τελευταίων χρόνων δοκιμάζουν σκληρά το θεσμό που κρατάει όρθιο ακόμα μεγάλο μέρος της κοινωνίας;  Οι νέοι άνθρωποι δεν προχωρούν πια εύκολα στο επόμενο βήμα του γάμου, ενώ πολλοί διστάζουν να κάνουν παιδιά. Κι αν το αποφασίσουν, παραπάνω από μια γέννα δεν είναι εφικτή. Τα έξοδα είναι πολλά και οι απαιτήσεις τρέχουν.

Τα αποτελέσματα Πανελλήνιας έρευνας με θέμα «Οι έφηβοι και η οικογένεια τους» που εκπόνησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σχετικά με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη δομή της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας προκαλούν αναμφισβήτητα θλίψη.

Πλήγμα στην επικοινωνία η κρίση

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας στους δύο εφήβους αναφέρει πως θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν είναι καλή (ποσοστό 48,2%), ενώ το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που είχαν απαντήσει ότι μεγαλώνουν σε οικογένεια με καλή οικονομική κατάσταση ήταν 64,7%. Την ίδια ώρα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι το 2014 καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των εφήβων όλων των ηλικιών, που απαντούν ότι βρίσκονται σε «οικογένεια με όχι και τόσο» ή «καθόλου καλή οικονομική κατάσταση».

couple fighting

Το 27% των εφήβων αναφέρει ότι λόγω της κρίσης δημιουργήθηκαν καυγάδες και εντάσεις στην οικογένειά τους. Σημαντικό ποσοστό βιώνει έντονα την οικονομική κρίση όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την αδυναμία της οικογένειάς τους να κάνει διακοπές και ταξίδια (το 27% δηλώνει ότι δεν πηγαίνουν πια διακοπές), την ανάγκη για μετακόμιση σε μικρότερο σπίτι (αφορά ποσοστό 8,2%) και, σε κάποιες περιπτώσεις, την αδυναμία για αγορά τροφίμων (ποσοστό 5,4%).

Σε οικογένεια με άνεργους γονείς μεγαλώνει το 14,6% των εφήβων στην Ελλάδα. Ωστόσο, το 2014 το ποσοστό των εφήβων που ανέφεραν ότι οι γονείς τους είναι άνεργοι και ψάχνουν για δουλειά ήταν διπλάσιο (14,6%) συγκριτικά με το 2010 (6,8%) και πενταπλάσιο συγκριτικά με το 2002 (3,2%).

Ένας στους δέκα εφήβους ζει με τον πατέρα του ή τη μητέρα του. Η μεγάλη πλειονότητα ζει και με τους δύο βιολογικούς γονείς, ωστόσο ποσοστό 11,8% αναφέρει ότι ζει σε μονογονεϊκού τύπου οικογένεια. Μάλιστα, από το 1998 έως το 2014 έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι ζουν σε μονογονεϊκή οικογένεια (από 5,5% σε 11,8%). Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι εντάσεις στην οικογένεια αυξήθηκαν λόγω του άγχους της κρίσης, θετικό είναι το γεγονός πως η ικανοποίηση των εφήβων από τις σχέσεις που αναπτύσσονται στην οικογένεια δεν έχουν μεταβληθεί διαχρονικά. Οι περισσότεροι έφηβοι απάντησαν ότι τους είναι εύκολο να μιλούν στη μητέρα ή τον πατέρα τους, ωστόσο το 10,9% ανέφερε ότι δεν του είναι εύκολο να μιλήσει σε κανέναν από τους δύο γονείς του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.