ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Ή βραδυπορία του καλού"

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα πράγματα με τις υποθέσεις υιοθεσίας, δείχνουν τελευταία να πηγαίνουν κάπως καλύτερα. Ξεπερνώντας έστω με την ταχύτητα των παγετώνων χρόνιες δυσκαμψίες, η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να μεταφέρει από τις 16 Ιανουαρίου του 2017 την καθολική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις αυτές από τα Πολυμελή -όπου σκονίζονται στα συρτάρια δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις- στα Μονομελή Πρωτοδικεία της χώρας.

Κρίνοντας από την αιτιολογική έκθεση σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή, φαίνεται ότι η ρύθμιση θα αφαιρέσει δικαστική ύλη από τα Πολυμελή Πρωτοδικεία και ταυτόχρονα, θα εξασφαλίσει συνθήκες διακριτικότητας κυρίως σε ανθρώπους που διαμένουν σε μικρές επαρχιακές πόλεις και ήταν υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα Πρωτοδικεία του τόπου διαμονής τους εκτιθέμενοι σε κακόβουλα σχόλια ή και περιττές εντάσεις.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2015 καταγράφηκε μείωση κατά 25% στις πράξεις υιοθεσίας.
Συγκεκριμένα το 2014 είχαν γίνει 361 πράξεις υιοθεσίας, ενώ το 2015 έγιναν μόλις 271. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η περίπτωση της περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας όπου σημειώθηκε μείωση 66,7% για το 2015 (μόλις 16 πράξεις Υιοθεσίας έναντι 48 το προηγούμενο έτους).

Υπόψιν ότι οι ποσοστιαίες μειώσεις που κατεγράφησαν αφορούν και το φύλλο αλλά και την ηλικία των υιοθετηθέντων παιδιών, καθώς και τις κατηγορίες των θετών γονιών.

Πού οφείλονται αυτοί οι αρνητικοί δείκτες; Ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής του Ηρακλείου Κρήτης με “Το Ποτάμι”, εξηγεί:

Οι μειώσεις των πράξεων υιοθεσίας προέρχονται:

α) από την συνεχόμενη επί επτά έτη οικονομική κρίση
β) από την ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθεί η χώρα μας, καθώς ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την υιοθεσία ενός υγιούς παιδιού από κρατικά ιδρύματα είναι τα 4 με 5 χρόνια και
γ) από την αναποτελεσματικότητα των τεσσάρων ιδρυμάτων που έχουν την αρμοδιότητα αυτή (Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης, Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας και Αναρρωτήριο Πεντέλης).

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, είναι ώρα καίριων αποφάσεων, δεδομένου, ότι:

*οι μειώσεις των πράξεων υιοθεσίας θα συνεχίσουν με μεγαλύτερα ποσοστά τα επόμενα χρόνια, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και όσο επικρατούν αυτές οι χρονοβόρες πρακτικές από το αρμόδιο Υπουργείο.

*τα εν λόγω ιδρύματα τα τελευταία επτά χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των παιδιών που φιλοξενούν, ενώ τα οικονομικά κεφάλαια που διατίθενται για τον σκοπό αυτό συνεχώς μειώνονται.

*η υγιής ψυχολογία η διαπαιδαγώγηση και η κοινωνική ένταξη των παιδιών προς υιοθεσία παρέχεται πολύ καλύτερα από τους θετούς γονείς τους και όχι από τα κρατικά ιδρύματα.

*η απλοποίηση των διαδικασιών υιοθεσίας παιδιών πέραν των άλλων θα αποτρέψει και κακόβουλες πράξεις όπως η ιδιωτική υιοθεσία με την μεσολάβηση γυναικολόγων, βιολογικών μητέρων και δικηγόρων ή την χρήση του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας.

Το καλό συνήθως βραδυπορεί, αλλά, δεν είναι ανάγκη να συνηθίσουμε σε αυτήν την ιδέα...  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman