ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Ποδαρικό» με φόρους για το 2017- Αναλυτικά οι αυξήσεις

Tweet
Share
Tweet
Share

«Ποδαρικό» με αυξήσεις φόρων θα κάνουν για το 2017 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, καθώς από την αρχή του έτους ξεκινά «κύμα» αυξήσεων και ανατιμήσεων.

Το βάρος «πέφτει» στους έμμεσους φόρους. Το 2017 αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, επιβάλλονται νέοι φόροι στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Αναλυτικά:

  • Καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 4 λεπτά το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 0,12-0,13 ευρώ το λίτρο.
  • Τσιγάρα: Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
  • Καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
  • Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
  • Σταθερή τηλεφωνία: Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.
  • Μερίσματα: Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
  • ΦΠΑ στα νησιά: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων.
  • Εισοδήματα από ενοίκια: Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια θα κληθούν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα και συντελεστές που έχουν αυξηθεί: 1) από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Έτσι όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%. Για παράδειγμα φορολογούμενος που αποκτά εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ ενώ φέτος πληρώνει φόρο 1.100 ευρώ το 2017 ο φόρος αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 400 ευρώ, 2) από 33% σε 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 3)από 33% σε 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.
  • Αγρότες: Η αυτοτελής φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και στο εξής ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος διαμορφούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων και κλίμακα φορολόγησης με περισσότερους του ενός συντελεστές φόρου. Στα έσοδα των αγροτών από τις πωλήσεις των προϊόντων τους θα προστίθενται οι βασικές αγροτικές ενισχύσεις αυξάνοντας το ύψος των συνολικών ακαθάριστων εσόδων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τελικών φορολογητέων αγροτικών εισοδημάτων. Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος θα γίνει με βάση φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύουν συντελεστές φόρου 22% - 45%. Το αφορολόγητο θα παρέχεται στους αγρότες με την μορφή έκπτωσης φόρου, το ανώτατο ποσό της οποίας θα κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών. Επιπλέον, σε όσους αγρότες θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί και η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman