ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τη Nutella;

Tweet
Share
Tweet
Share

Δυναμικά απαντάει η Ferrero, η εταιρεία που φτιάχνει τη Nutella, έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η εταιρεία ξεκινά διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι η Nutella είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προειδοποίησε ότι το φοινικέλαιο,ένα από τα κύρια συστατικά της Nutella, μπορεί προκαλεί καρκινογενέσεις. Μάλιστα η EFSA προειδοποίησε πως ακόμη και μετριοπαθής κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους ιδίως για τα παιδιά, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες δεν μπορεί να οριστεί κάποια ποσότητα κατανάλωσης που να θεωρείται ασφαλής.

Το φοινικέλαιο βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως η σοκολάτα Cadbury’s και τα Ben & Jerry’s, ωστόσο η εταιρεία που επλήγη από τις αποκαλύψεις ήταν η Ferrero με αποτέλεσμα η Nutella να αποσυρθεί από διάφορα καταστήματα και ιδίως από τα καταστήματα «Coop» την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας.

Η εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση και υποστηρίζει πως αποφάσισε να μην βγει το φοινικέλαιο από συστατικό της Nutella για λόγους ποιότητας και όχι κόστους. «Αν φτιάξουμε Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργήσουμε ένα υποκατάστατο, όχι το πραγματικό προϊόν. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Vincenzo Tapella στο Reuters. Σημειώνεται ότι το φοινικέλαιο είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική υφή της Nutella.

Υποκατάστατα του φοινικέλαιου, όπως το κραμβέλαιο ή το λάδι από ηλιοτρόπια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ο Independent. H Ferrero, δεν θέλησε να σχολιάσει, αναφέρει η ίδια πηγή. 

Ο φόβος για το φοινικέλαιο προέκυψε από την έκθεση της EFSE που υποστήριξε πως παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester - GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Η Δρ Helle Knutsen πρόεδρος της επιτροπής που διερεύνησε το φοινικέλαιο δήλωσε τον Μάιο ότι «υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η Γλυκιδυλο-Εστέρα είναι γενοτοξική και καρκινογόνα».

Σημειώνεται ότι οι ουσίες αυτές βρίσκονται και σε άλλα λάδια και μαργαρίνες και επεξεργασμένα φαγητά, ωστόσο η EFSA διαπίστωσε πως δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει ανησυχία.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και το παράρτημα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester – GE).

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και αντιπαραθέσεις. Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της υποστηρίζοντας ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Colgate-Palmolive, η Kellogg's, η Nestlé, η Procter & Gamble, η Reckitt Benckiser και η Unilever, χρησιμοποιούν φοινικέλαιο το οποίο παράγεται από παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών που δουλεύουν κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες σε φυτείες στην Ινδονησία. Σύμφωνα με την καταγγελία, παιδιά που εργάζονται στην εταιρεία Wilmar, η βάση της οποίας είναι στη Σιγκαπούρη, μεταφέρουν στις πλάτες τους σάκους 25 κιλών που είναι γεμάτοι καρύδες.

Το φοινικέλαιο έχει επίσης κατηγορηθεί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως την αποψίλωση των δασών που αποτελεί απειλή για το οικοσύστημα απειλώντας ζώντες οργανισμούς όπως τους ουρακοτάγκους που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η Ferrero δηλώνει ότι η παραγωγή του φοινικέλαιου που χρησιμοποιεί προέρχεται από βιώσιμες πηγές με πιστοποίηση από το Roundtable on Sustainable Palm Oil, έναν φορέα που έχει συσταθεί από μεγάλους παραγωγούς και αγοραστές. Ωστόσο η οργάνωση δέχεται κριτική από μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζουν πως οι προδιαγραφές είναι πολύ χαμηλές και η επιβολή των κανονισμών πολύ αδύναμη. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.