ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Θα γίνει η Ελλάδα μάθημα για την Ευρώπη;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Επιστρέφοντας στο έδαφος του ρεαλισμού, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε ρητές δεσμεύσεις πως δεν θα ακυρώσει καμία εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση. Η  λίστα που παρέδωσε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα είναι ο επόμενος οδικός χάρτης, καθώς το Μαξίμου αποσύρει διακριτικά την «ακραία ρητορική» στελεχών του κόμματος που έκαναν λόγο για» ξεπούλημα».

Αυτό που τώρα προέχει, είναι να διασφαλιστεί η τετράμηνη παράταση βοήθειας.

Με τον τρόπο αυτό στην ουσία δόθηκε τέλος στο θρίλερ που εκτυλίχθηκε τον τελευταίο μήνα με αφορμή την «εχθρική» στάση της κυβέρνησης έναντι των αποκρατικοποιήσεων που θα είχαν αποτέλεσμα τις «άτσαλες» αποχωρήσεις επενδυτών από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς, οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει δεν θα αναστραφούν, θα διασφαλιστούν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που παρέχουν οι αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ενώ θα επανεξεταστούν οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει. Αναφορικά με το μέλλον του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να ενοποιηθεί με άλλους φορείς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι πληροφορίες μοιράζονται με φειδώ αφού αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη ανάπτυξη και τα θέματα δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί από την Αθήνα. Είναι όμως σαφές ότι οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κάθε σκέψη για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι τα όποια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του δημόσιου  χρέους.

Πρόθεση της αρμόδιας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη προ των καταιγιστικών εξελίξεων, ήταν τα έσοδα από το συγκεκριμένο Ταμείο, να εξυπηρετούν την κάλυψη της μαύρης τρύπας του ασφαλιστικού συστήματος και όχι του χρέους, μαζί με εκείνα από την μελλοντική έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Το πράγμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, αν και παραμένει βέβαιο πως η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας θα συνεχιστεί, αντικαθιστώντας την «κακόφημη» λέξη ιδιωτικοποιήσεις με μια νέα διατύπωση, όπως είναι η μόδα της εποχής.

«Μονόδρομος» και όχι επιλογή οι ιδιωτικοποιήσεις;

Η δημοσιονομική εξυγίανση που λύγισε τη μεσαία τάξη ώθησε τη νέα κυβέρνηση στην υιοθέτηση μιας καινούριας πολιτικής, μιας νέας συμφωνίας που θα επέτρεπε τη γρήγορη ανάπτυξη, θέτοντας εκτός σχεδίων τις αποκρατικοποιήσεις. Οι Ευρωπαίοι εταίροι ωστόσο έθεσαν τις «κόκκινες» γραμμές τους και ανάγκασαν την ελληνική πλευρά να συμμορφωθεί, ρίχνοντας στο τραπέζι νέο σχέδιο που θα αφορά τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Στο ίδιο μοτίβο, λίγο πολύ η επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων παρουσιάζεται ως ο μονόδρομος που οφείλουν να ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές εκείνες χώρες που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Στην Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι, παρά το απογοητευτικό ντεμπούτο των κρατικών ναυπηγείων Fincantieri, τον περασμένο Ιούνιο και την απόφαση να μην προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή των ιταλικών ταχυδρομείων Poste Italiane, ξεκαθάρισε εκ νέου την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να προωθήσει το 2015 σειρά ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται τα Ταχυδρομεία, η εταιρεία Enav που διαχειρίζεται τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων FS. Από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να συγκεντρωθεί το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιστός ακόλουθος των ευρωπαϊκών απαιτήσεων αποδεικνύεται και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεσμεύθηκε δημόσια για ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων σε Λυόν και Νίκαια προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας.

Η άλλη πλευρά

Μελανό από την άλλη πλευρά, σημείο στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, αποτελεί το σχέδιο ιδιωτικής διαχείρισης στον τομέα της ύδρευσης στην Πορτογαλία. Έκθεση που είχε δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου του 2014 από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Πορτογαλίας και αφορούσε τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ ) στον τομέα του νερού δικαίωσε τον τότε συνεχή αγώνα της  STAL (Εθνικό Σωματείο των εργαζομένων στις Τοπικές και Περιφερειακές Κυβερνητικές υπηρεσίες της Πορτογαλίας ) που είχε παρουσιάσει τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης . Στην ουσία αποδείχθηκε πόσο επιζήμιες είναι οι συμφωνίες αυτές τόσο για τις τοπικές αρχές και τους απλούς πολίτες , οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν όλα τα έξοδα , ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες βάζουν στην τσέπη τους αμύθητα κέρδη.

Χαρακτηριστικό στο σημείο αυτό είναι και το παράδειγμα της Αγκόλας. Όπως εξηγεί ο Πορτογάλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Jorge Costa, την τελευταία δεκαετία η «Αγκόλα άρχισε να εξαγοράζει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες και επιχειρήσεις της Πορτογαλίας», η οποία από αποικιοκρατική δύναμη μετατρεπόταν σε μια αποικία χρέους της Ε.Ε. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον Jorge Costa, έλαβε δραματικές διαστάσεις με την επιβολή του μνημονίου, καθώς η χώρα ξεπούλησε όσο- όσο τη δημόσια περιουσία σε όποιον ήταν διατεθειμένος να αγοράσει. Όπως συνέβη σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι πολιτικοί της Πορτογαλίας αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του δημόσιου τομέα της χώρας τους σαν ανεπαρκή και κοστοβόρο για να τον παραχωρήσουν τελικά στον ιδιωτικό τομέα μιας άλλης χώρας –στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας πρώην αποικίας της Πορτογαλίας.

Το κλίμα αναταραχής και οι αντιδράσεις που συνόδευσαν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη ωστόσο δεν εντοπίστηκαν μόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στη Σουηδία ενάντια στο «καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων» αλλά και την «επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη», όπως και η πολιτική κρίση την οποία βίωσε η χώρα έθεσαν πλήθος ερωτηματικών για την αποδοτικότητα του μεγάλου αυτού κεφαλαίου των αποκρατικοποιήσεων.

Στο μάτι του κυκλώνα και η φοροδιαφυγή

Εντός της λίστας με τους σχεδιασμούς που παρέδωσε η ελληνική πλευρά στους Ευρωπαίους εταίρους ήταν και ο στόχος για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. «Αφήστε κάτω τα μολύβια από τους άλλους φακέλους, πάρτε τους και ξετινάξτε τους». Αυτή ήταν η εντολή που δόθηκε από τον νέο υπουργό κατά της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη για την επικέντρωση των ελέγχων στη «σορτ λιστ» της φοροδιαφυγής στις αρχές του μήνα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Η λίστα με ονόματα από τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και των ελευθέρων επαγγελμάτων παραδόθηκε από την αρχή από τον νέο υπουργό στο ΣΔΟΕ για σαφάρι ελέγχων, καθώς από την προεργασία προέκυψε εκτεταμένη φοροδιαφυγή που φθάνει τα 7 δισ. ευρώ.

Τα βαθύτατα πλήγματα της φοροδιαφυγής έχει βιώσει έντονα και η Ιταλία. Κάθε λεπτό της ώρας η ιταλική υπηρεσία είσπραξης φόρων υφίσταται ζημία ύψους 347.000 ευρώ από εισοδήματα και εισπράξεις που δεν δηλώνονται, σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού συνδικάτου Uil (Eργατική Ενωση Ιταλίας). Η Γερμανία, την ίδια στιγμή, κατέχει την όγδοη θέση ανάμεσα στους δέκα φορολογικούς παράδεισους ενώ ετησίως ξεπλένει 50 δισ. ευρώ.

Δεδομένων όλων αυτών, μήπως ήρθε η ώρα η ίδια η Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα