ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί ξαφνικά οι Τούρκοι βρίσκονται ξανά έξω από τα τείχη της Βιέννης;

Tweet
Share
Tweet
Share

Με εντεινόμενη προσοχή η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί τον τουρκικό παροξυσμό που από τις ακτογραμμές του Αιγαίου, επεκτείνεται σταδιακά στην Ευρώπη.

Ο εν εξελίξει ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ Ευρώπης- Τουρκίας με αφορμή την προσπάθεια του επίδοξου «σουλτάνου» Τ. Ερντογάν να κινητοποιήσει τους ομοεθνείς του ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δεν αφήνει καθόλου αδιάφορη την Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση την κλιμακούμενη απειλή του καθεστώτος της Άγκυρας.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν πολιτικές και διπλωματικές πηγές, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο σε αυτήν την ασταθή συγκυρία να υποδαυλίζει περιττές έριδες, από την στιγμή που το μένος του Ερντογάν προκαλεί αμηχανία στις δυτικές κυβερνήσεις, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος συνομιλητής.

Είναι βεβαίως πρωτοβάθμια η άποψη που εκφράζουν σε κομματικά ρετιρέ των Αθηνών, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ε.Ε συνειδητοποιούν με ποιαν ακριβώς γείτονα συνορεύει η Ελλάδα. Διότι, όπως σημειώνει η φωνή του ρεαλισμού, αυτό που προέχει στον διεθνή χώρο, δεν είναι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά μακροπρόθεσμα και πάγια συμφέροντα…

Υπό το πρίσμα αυτό, στο ΥΠΕΞ αλλά και στο Πεντάγωνο, τηρούνται χαμηλοί τόνοι, με βάση την λογική, ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, εμπλεκόμενη σε αλλότριες διαμάχες.

Στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών βεβαίως, δεν διαφεύγει την προσοχή το γεγονός ότι, ειδικά στην Ολλανδία, η οποία προσέρχεται στις κάλπες την προσεχή Τετάρτη, η σθεναρή στάση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, του επέτρεψε να αναχαιτίσει ζωτικές διαρροές ψηφοφόρων προς την πλευρά του ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς. Η πόλωση συμφέρει καιν τον Ερντογάν που "σέρνει" στη γραμμή του όλα τα τουρικά κόμματα και τον Ρούτε που κερδίζει έδαφος για τις κάλπες της Τετάρτης. 

Πρόκειται όμως για υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας, την οποία έσπευσαν να συμμεριστούν και άλλα κόμματα στην Αυστρία, τη Δανία, όπως προηγουμένως και στη Γερμανία, αναγορεύοντας έμμεσα τον Ερντογάν, όπως λέγεται, σε διαμορφωτή της ημερήσιας διάταξης στην καρδιά της Ευρώπης.   

Για την ώρα η Αθήνα, επιτηρεί και κινείται υπό συνθήκες αυξημένης επιφυλακής, πολύ περισσότερο από την στιγμή που το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δεν είναι μια βόλτα στον κήπο των αισθήσεων για τον Ερντογάν, στο επιτελείο του οποίου διακινούνται σοβαρά σκέψεις ακόμα και για αναβολή του.

Θα είναι ένας αρνητικός οιωνός αυτός, υπογραμμίζουν ανήσυχοι πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι ίσως ο Ερντογάν, θελήσει τότε να παίξει τα ρέστα του, στήνοντας ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman