ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πρόοδος ή Εφιάλτης; Οι εργαζόμενοι cyborgs είναι εδώ!

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Patrick Mesterton παρακολουθεί τη μικρή σύριγγα να μπαίνει στην αρχή με ένα μικρό τσίμπημα στο δέρμα του ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού του. Κι ύστερα, μετά από μια ανεπαίσθητη σχεδόν πίεση, ο Patrick έχει πλέον στο χέρι του εμφυτευμένο ένα μικροτσίπ. Οι εργαζόμενοι cyborgs είναι πλέον γεγονός!

Η τεχνολογία αυτή, βγαλμένη λες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, υπόσχεται ευκολία: πόρτες ανοίγουν χωρίς την παραμικρή κίνηση από αυτόν που περνά, χειρισμός εκτυπωτών και άλλων ηλεκτρονικών μηχανών, ακόμη και αγορά smoothies, γίνονται με την κίνηση ενός χεριού.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορώ να σκεφτώ είναι η ευκολία» εξηγεί ο Mesterton, συνιδρυτής και CEO της Epicenter στο Associated Press. «Αντικαθιστά πολλά πράγματα που έχεις, συσκευές επικοινωνίας, πιστωτικές κάρτες ή κλειδιά» προσθέτει.

Η τεχνολογία των εμφυτευμάτων είναι γνωστή εδώ και χρόνια: τα μικροτσίπ που βάζουμε στα κατοικίδια μας ή αυτά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να ελέγχουν τις παραγγελίες που διανέμονται.

Αλλά εφαρμόζεται σε άνθρωπο πρώτη φορά.

Τα μικροτσίπ έχουν δοκιμαστεί και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα υγείας και καμία παρενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Από ηθικής απόψεως όμως, ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο.

«Φυσικά το να βάλεις κάποιο αντικείμενο στο σώμα σου είναι ένα μεγάλο βήμα και ήταν και για μένα μεγάλο βήμα» παραδέχεται ο Mesterton ομολογώντας ότι είχε τις αμφιβολίες του. «Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι εμφυτεύουν αντικείμενα στο σώμα τους, όπως οι βηματοδότες και άλλες συσκευές για την καρδιά… Και αυτό, με κάποιο τρόπο, είναι πιο σοβαρό από ένα μικρό τσιπ που επικοινωνεί με συσκευές» σημειώνει.

Το Epicenter φιλοξενεί στους κόλπους του 100 εταιρείες και περισσότερους από 2000 εργαζομένους. Περίπου 150 εργαζόμενοι έχουν δεχτεί να τους εμφυτευτεί το μικροτσίπ από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ξεκίνησαν οι εμφυτεύσεις.

Ο μικροβιολόγος Ben Libberton, του Karolinska Institute της Στοκχόλμης, προειδοποίησε πάντως ότι οι χάκερς θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνη πρόσβαση σε πολύ προσωπικά δεδομένα μέσω αυτών των μικροτσίπ.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν όσοι συμφωνούν μαζί του, πρόκειται για εξέλιξη που προαναγγέλλει την άφιξη μιας τεχνολογικά εφιαλτικής εποχής. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman