ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι νέοι "γυρνούν την πλάτη" στην Ελλάδα

Από την 
Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ιδιαίτερα δελεαστικό φαίνεται ότι είναι το εξωτερικό για τα Ελληνικά «μυαλά» τα οποία δεν βρίσκουν τρόπο ή λόγο να παραμείνουν στην Ελλάδα. Περπατώντας κανείς στο δρόμο δεν συναντά πια τόσο συχνά καλοντυμένους νέους, με τον «αέρα» του επιτυχημένου επαγγελματία. Στο facebook επίσης, αν ψάξει για τις ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό, θα διαπιστώσει πως τα νούμερα είναι μεγαλύτερα απ’ ότι φανταζόταν. Στα ενημερωτικά sites για μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού, πλήθος Ελλήνων βρίσκεται συνδεδεμένο όλο το 24ωρο, καταθέτοντας απορίες…

Η τάση των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια να μεταναστεύουν, αναζητώντας καλύτερους όρους διαβίωσης, είναι αυξημένη. Είναι αυτοί που παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, χωρίς, κατά πάσα πιθανότητα, επιστροφή διεκδικώντας την αξιοπρέπεια που το τελευταίο διάστημα εκλείπει. Η αδυναμία επαγγελματικής απορρόφησης, και οι συνεχιζόμενες απολύσεις που συναντά κανείς σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό οικογενειών, καθιστούν την παραμονή στην Ελλάδα διόλου ελκυστική.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Lancet Psychiatry σύμφωνα με την οποία η ανεργία είναι υπεύθυνη για μία στις πέντε αυτοκτονίες που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 45.000 άνθρωποι βάζουν τέλος στην ζωή τους, επειδή δεν αντέχουν άλλο να μένουν χωρίς δουλειά.

Σαφώς καθοριστικό ρόλο για την «έξαρση» του φαινομένου έχει διαδραματίσει η κρίση και οι δραματικές συνέπειες της. Πολλοί από τους νέους που είτε σπουδάζουν, είτε προβληματίζονται για τον τρόπο ένταξης τους στον παραγωγικό ιστό, έχουν ήδη ανοίξει τον δρόμο για το εξωτερικό ή αναζητούν τις κατάλληλες προοπτικές για μετανάστευση στο εξωτερικό.

Τα κράτη της ευρωζώνης είναι πρώτα στις επιλογές τους, ενώ με βάση τις μελέτες μέσα στα επόμενα χρόνια, οι υποψήφιοι μετανάστες θα στραφούν σε γεωγραφικές ζώνες μεγαλύτερων ευκαιριών, όπως η Β. Αμερική, η Άπω Ανατολή, η Ωκεανία.

Κάθε χρόνο 45.000 άνθρωποι βάζουν τέλος στην ζωή τους, επειδή δεν αντέχουν άλλο να μένουν χωρίς δουλειά.

Η φυγή μυαλών, το μεγαλύτερο πλήγμα

Εκτενές αφιέρωμα για το μείζον θέμα πραγματοποιεί και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, το οποίο, αντλώντας στοιχεία από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα Λόη Λαμπριανίδη, χαρακτηρίζει τη φυγή «μυαλών» από τη χώρα ως μια πραγματική «τραγωδία». Όπως αναφέρεται, οι μισοί από τους 160.000 έως 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων, που έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού. Συνολικά 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια.

Πού καταλήγουν όμως οι Έλληνες μετανάστες; Ποιες χώρες επιλέγουν και για ποιους λόγους; Στη Μεγάλη Βρετανία, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αύξηση των μεταναστών από χώρες της Ε.Ε. κατά 16%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 25.000 άτομα. Δέκα χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ για να βρουν εργασία, ενώ οι μηχανικοί που έχουν καταφύγει στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο, είναι δεκάδες.

Όπως από την άλλη καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, στη συγκεκριμένη χώρα κατά βάση μεταναστεύουν επιστήμονες που αναζητούν εργασία σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες καθώς και εργάτες. Όσο για τη Γερμανία, από τη δεκαετία του ’60, παραμένει ένας τόπος που οι Έλληνες επιλέγουν για τη διαβίωσή τους. Το 2012 ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5,1% σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis.

Το 2012 ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5,1%

Χαμηλά στη θέση ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα

Τα «δυνατά» χαρτιά της χώρας μας μεταναστεύουν, καθώς η Ελλάδα δεν είναι ικανή να αναγνωρίσει και να τα αξιοποιήσει στους κλάδους της οικονομίας, της παιδείας, της τεχνολογίας… Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η χώρα βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη.  Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αναφορικά με τη δυνατότητά της να κρατήσει τα ταλέντα της. Ειδικότερα, την Ελλάδα συναντά κανείς στη 50η θέση (από τις 93 συνολικά χώρες) του παγκόσμιου δείκτη ανταγωνιστικότητας ταλέντων, που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του 2014 (The Global Talent Competitiveness Index - GTCI), έχοντας συγκεντρώσει 42,46 μονάδες.

Σύμφωνα με την κατάταξη του 2014, η Ελβετία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ανάδειξη και αξιοποίηση ταλέντων, καθώς βαθμολογήθηκε με 71,4, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη με 70,72, το Λουξεμβούργο με 70,15, οι ΗΠΑ με 68,32 και ο Καναδάς με 66,49. Η Ελλάδα μπορεί να ανέβηκε έξι θέσεις σε σχέση με το 2013, καθώς συγκέντρωσε 42,46 μονάδες, ωστόσο βρίσκεται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Η τυπική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητη, δεν αρκεί για την παραμονή του δυναμικού στη χώρα. Εξίσου αναγκαία κίνητρα, προκειμένου να διατηρηθεί, θεωρείται η δια βίου μάθηση αλλά και η διαρκής προσφορά ευκαιριών βελτίωσης που θα έχουν κυρίως στόχο τις δεξιότητες εκείνες που αναζητά ο επιχειρηματικός κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.