ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Σαββαΐδου, προσγειώνει απότομα Νικολούδη για τα έσοδα

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Τίποτε δεν μπορεί να αποδώσει τόσο καλά την ελληνική ιδιαιτερότητα, όσο η οικτρή κατάσταση των οικονομικών μηχανισμών του κράτους.

Το συνόψισε σε ανύποπτο χρόνο ο Π. Νικολούδης: «Υπάρχει μεν το ΣΔΟΕ που κάνει ελέγχους αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και οι Εφορίες που βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. Ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει».  Πώς να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους;

Σε συνθήκες χρηματοδοτικής λειψυδρίας και με τα έσοδα στο ναδίρ, (σ.σ: αν είναι ενδεικτικό χθες Πέμπτη καθυστέρησε η μισθοδοσία των Δημοσίων Υπαλλήλων) η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, προσδοκώντας ότι ο υπουργός Επικρατείας θα κάνει τώρα το θαύμα του και θα βρει τη «φλέβα» της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει… επίμονα από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

Μιλώντας επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, ο κ. Νικολούδης αποκάλυψε ότι στα σκουριασμένα ερμάρια των αρμόδιων αρχών, εκκρεμούν ανέλεγκτες 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δις ευρώ, από τις οποίες, όπως διαβεβαίωσε, μπορούν να εισπραχθούν αμέσως 2,5 δις ευρώ.

Αν σκεφτούμε ότι μιλάμε χοντρικά για το 1,5%  του ΑΕΠ δεν είναι και λίγα…   

Θα προλάβουν όμως να εισπραχθούν;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε την Πέμπτη ότι  η κυβέρνηση δια του κ. Νικολούδη και της αν. υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια με στόχο την εξεύρεση εσόδων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ελέγχου λογαριασμών που δεν αιτιολογούνται. Θα προλάβουν όμως;

Η επικεφαλής της (θεσμικά ανεξάρτητης, υπόψιν)Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, έχει διαφορετική άποψη. Παρουσιάζοντας το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2015, είπε πράγματα που μάλλον δεν ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά του Μαξίμου, καθώς χαμήλωσε αισθητά τον πήχη των προσδοκιών.

Εν περιλήψει: από τις χιλιάδες υποθέσεων εντός του 2015 θα ελεγχθούν οι 900 με την πρόβλεψη να συγκεντρωθούν 170 εκ. ευρώ, ενώ το σύστημα εισροών-εκροών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα θα εγκατασταθεί στο τέλος του 2016 και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.