ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατασκοπικό θρίλερ μεταξύ Πεκίνου-CIA

Tweet
Share
Tweet
Share

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις των New York Times ότι οι κινεζικές αρχές από το 2010 ως το 2012 σκότωσαν ή φυλάκισαν περίπου 20 πληροφοριοδότες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στο αμερικανικό δίκτυο συλλογής πληροφοριών για πολλά χρόνια.

Για την ώρα δεν έχει γίνει σαφές πώς έφτασαν οι κινεζικές αρχές σε αυτό το σημείο, είτε δηλαδή με τη βοήθεια δικού τους πληροφοριοδότη μέσα στη CIA είτε με άλλο τρόπο όπως το χάκινγκ σε απόρρητα δίκτυα.

Σε μία περίπτωση, ένας από τους πράκτορες της CIA πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός στα μάτια συναδέλφων του στο προαύλιο ενός κυβερνητικού κτιρίου, προφανώς για να σταλεί ένα εύληπτο μήνυμα... 
 
Μόλις άρχισαν οι πρώτες απώλειες, η CIA και το FBI άρχισαν μυστική εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τη διαρροή. Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται, καθώς, άλλα μέλη της ομάδας έρευνας εκτιμούν ότι ευθύνεται κάποιος κατάσκοπος και άλλα ότι οι κινεζικές αρχές κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών με το οποίο η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ επικοινωνεί με τις πηγές της.

Το FBI από την πλευρά του θεωρεί ότι η απροσεξία των χειριστών των πληροφοριοδοτών τους εξέθεσε στις κινεζικές υπηρεσίες.  Σύχναζαν για παράδειγμα σε συγκεκριμένο εστιατόριο όπου υπήρχαν μικρόφωνα ενώ οι σερβιτόροι ήταν κινέζοι πράκτορες.

Τουλάχιστον ένα πρόσωπο, αμερικανός κινεζικής καταγωγής, συγκέντρωσε τις υποψίες της ομάδας έρευνας για πιθανή διαρροή, αλλά εναντίον του δεν προέκυψαν στοιχεία αρκετά για τη σύλληψή του.

Μέχρι σήμερα, η πραγματική αιτία της διαρροής παραμένει άγνωστη.

Αν και η κατάσταση σταθεροποιήθηκε από το 2013 η ζημιά σύμφωνα με τη CIA, είναι πολύ μεγάλη. Το δίκτυο των κατασκόπων σε μια χώρα σαν την Κίνα χρειάζεται πολλά χρόνια για να στηθεί και να αποδώσει, πόσο μάλιστα σε μια χώρα όπου επικρατεί ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος σε θέματα ασφάλειας.

Συγκρίνουν μάλιστα οι New York Times τις απώλειες τους κινεζικού δικτύου με αυτές που προκάλεσαν τη δεκαετία του ‘80 δύο πράκτορες των Σοβιετικών στη CIA και το FBI αντίστοιχα, όταν παρέδωσαν στη Μόσχα ονόματα και άλλα στοιχεία που ξήλωσαν το δίκτυο της CIA στην ΕΣΣΔ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman