ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Airbnb αλλάζει τον κοινωνικό χάρτη της Αθήνας

Tweet
Share
Tweet
Share

«Σε λίγο θα ψάχνουμε τους Αθηναίους με το κιάλι από το κέντρο της Αθήνας». Αυτό τονίζει στο Reporter.gr μία κάτοικος του Παγκρατίου που μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. 

«Η τάση που σε πολλές trendy περιοχές της Βρετανικής πρωτεύουσας έχει οδηγήσει σε μαζική έξοδο πολλούς κατοίκους θα κυριαρχήσει κι εδώ» συμπληρώνει. Αναφέρεται ουσιαστικά στο φαινόμενο να μην αντέχουν να μείνουν λόγω τιμών σε πολλές περιοχές της Βρετανικής μεγαλούπολης οι ντόπιοι. Η ενοικίαση μέσω Airbnb πολλών σπιτιών σε ξένους, αλλά και οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς που είτε τοποθετούν τα χρήματά τους σε ακίνητα είτε τα αξιοποιούν για «γκρίζες μισθώσεις» έχει οδηγήσει σε έξοδο προς τα περίχωρα πολλούς Λονδρέζους.

 

Αργά αλλά σταθερά το ίδιο συμβαίνει και στην Αθήνα ειδικά σε περιοχές του Κέντρου, όπου η προσπάθεια για να βρει κανείς σπίτι για να νοικιάσει φαντάζει βουνό πλέον. Όπως μεταφέρει άλλος κάτοικος του Παγκρατίου το σπίτι όπου διαμένει έχει ήδη αγοραστεί μαζί με 13 άλλα δυάρια από Γάλλο πολίτη που ήδη έχει αρχίσει μια ατυπική επιχειρηματική δραστηριότητα νοικιάζοντας κάποια από αυτά για τουρίστες. «Υπάρχει εταιρεία στην Αθήνα αυτή τη στιγμή η οποία έχει 220 ακίνητα. Αν έχει δύο δωμάτια το καθένα, μιλάμε για ένα Χίλτον σε χωρητικότητα» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ουσιαστικά το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Αθήνα κι όχι μόνο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. «Άλλωστε μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης με τις αξίες να είναι στα τάρταρα αποτελεί η αγορά ακινήτων τον πρώτο κλάδο που θα πάρει την ανιούσα της ανάκαμψης καθώς εξασφαλίζει γρήγορες αποδόσεις λόγω και του τουρισμού» αναφέρει στο Reporter.gr στέλεχος μεγάλου ξένου  fund με ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη αγορά.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιεύει το ΑΠΕ, η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 αυξήθηκε κατά 61,7% σε σύγκριση με το 45,3% που είχε αυξηθεί το 2016 και το 36,1% που είχε μειωθεί το 2015.
 
«Το Κουκάκι έχει βγει πρώτο στη ζήτηση Airbnb, γιατί είναι μια περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και γι΄ αυτό έχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Αλλά εκτός από το Κουκάκι επηρεάζονται και άλλες περιοχές, όπως είναι η Ακρόπολη, το Θησείο, τα Πετράλωνα, όπου δεν υπάρχουν καθόλου ακίνητα, το Μετς, το Φιξ, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, και τα Ιλίσια και το Παγκράτι», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή.
 
Προσθέτει δε ότι «στην αγορά ακινήτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εταιρείες οι οποίες μισθώνουν τα διαμερίσματα, τα ανακαινίζουν και τα επιπλώνουν.  Ο εταιρείες αυτές μισθώνουν τα διαμερίσματα με συμφωνία του ιδιοκτήτη για τη χρήση τους και συνήθως πληρώνουν αρκετά υψηλότερο μίσθωμα από αυτό που θα πλήρωνε ένας ιδιώτης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δίνουν και ποσοστά στους ιδιοκτήτες. Αυτό αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των ενοικίων ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας». Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον τουρίστες κυκλοφορούν κατά πλειοψηφία σε πολλές περιοχές ενώ έχουν κάνει και την εμφάνισή τους ακόμη και σε γειτονιές όπως ο Κολωνός ή το Μεταξουργείο.
 
 «Ένα δυάρι στα Ιλίσια που είχε 300-350 ευρώ, τώρα μισθώνεται με 500 και 600 ευρώ. Ένα μέσο δυάρι διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους πριν από δυο χρόνια είχε 150-200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ενοικιάζεται 400-500 αν είναι επιπλωμένο και σε καλή κατάσταση», εξηγεί η κ. Χαρμπαλή.
 
«Θεωρώ ότι είναι φούσκα που θα ξεφουσκώσει, δεν νομίζω ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και στην πορεία ξεφούσκωσε. Στην Ελλάδα όλοι πέφτουν πάνω σε ό, τι καινούργιο και μετά ξεφουσκώνει. Έτσι είναι και αυτό. Υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων και αλλάζουν τα ακίνητα χέρια. Θα αλλάξει το σκηνικό. Δεν μπορεί να μείνει το ίδιο σκηνικό σε 2-3 χρόνια. Από τη στιγμή που οι τιμές των πωλήσεων έχουν πάρει την ανιούσα δεν θα συμφέρει κάποιον να ενοικιάζει όπως τώρα, αλλά όπως παλιά», καταλήγει η κ. Χαρμπαλή. Πάντως, φαίνεται ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν αναβαθμιστεί μέσα από τις ανακαινίσεις σπιτιών. 
 
Προβληματισμένοι είναι και οι ξενοδόχοι της Αθήνας, που όπως λένε αντιμετωπίζουν πλέον ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν.  «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αύξηση που μας οδηγεί σε μια αντίστοιχη δυναμικότητα σε κρεβάτια από ότι υπάρχει σήμερα στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής. Ειδικότερα για το κέντρο της Αθήνας, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα προς ένα.
 
Επομένως, δεν μιλάμε πλέον για μία μικρή ανταγωνιστική κατηγορία, την οποία πρέπει να λάβει ή να μην λάβει κάποιος υπόψη, αλλά μιλάμε πια για μία παράλληλη δραστηριότητα η οποία έχει αποκτήσει έναν όγκο τεράστιο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση στις αφίξεις δεν μεταφέρεται σε αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία.
 
«Δεν μπορεί ένας νέος κλάδος να φορολογείται ευνοϊκότερα, τη στιγμή που ο ξενοδοχειακός κλάδος υπερφορολογείται. Υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία» καταλήγει αναφερόμενος στον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία και τα νόμιμα δωμάτια από τις γκρίζες μισθώσεις.
 
Ρεπορτάζ: Γιώργος Αλεξάκης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman