ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το λόμπι του χαρτιού πίσω από την φονική φωτιά στην Πορτογαλία;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Οι πολιτικές πιέσεις που ασκεί το λόμπι του χαρτιού φέρονται να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην τραγωδία που χτύπησε την προηγούμενη εβδομάδα την Πορτογαλία, όταν μια μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλη δασική έκταση στο κέντρο της χώρας, απανθρακώνοντας μάλιστα 63 ανθρώπους που βρίσκονταν παγιδευμένοι με τα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Politico», τα τεχνητά δάση που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αποτελούν «παγίδες θανάτου», με τους επιστήμονες να είχαν προειδοποιήσει καιρό πριν την πρόσφατη πυρκαγιά για τους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, η Πορτογαλία τείνει να δείχνει μεγάλη προτίμηση στην εμφύτευση ευκαλύπτων, ένα δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην παραγωγή χαρτιού.

Την ίδια στιγμή, το ψηλόλιγνο αυτό δέντρο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο στην εξάπλωση πυρκαγιών, καθώς τα φύλα και ο φλοιός του είναι πολύ εύφλεκτα και μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις με τον αέρα, εξαπλώνοντας μια πυρκαγιά μέσα σε λίγα λεπτά. Το αυστραλιανό αυτό δέντρο φέρεται επίσης να περιορίζει την ανάπτυξη των γηγενών φυτών, αλλά και να μην δίνει την δυνατότητα σε αρκετά ζώα της Πορτογαλίας να χτίσουν τις φωλιές τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι μεγάλες ανάγκες του σε νερό έχουν στερέψει τα υπόγεια αποθέματα νερού της χώρας.

Γιατί λοιπόν μια ευρωπαϊκή χώρα να επιλέξει το ένα τέταρτο των δασών της να καλύπτεται από ένα δέντρο που έφτασε στην γηραιά ήπειρο μόλις τον 18ο αιώνα; Σύμφωνα με το «Politico», ο ευκάλυπτος στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την βιομηχανία χαρτιού της χώρας και οποιαδήποτε εναντίωση στην φύτευση των δέντρων βρίσκει εμπόδιο τα λόμπι των βιομηχάνων.

Η Ένωση Βιομηχανιών Χαρτιού της Πορτογαλίας (CELPA) είχε καταφέρει να αποτρέψει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τον περιορισμό των ευκαλύπτων, λέγοντας πως τα νέα μέτρα θα οδηγούσαν την χώρα μακριά από τον δρόμο της ανάπτυξης. Έλεγε εξάλειψη χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η CELPA αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες γύρω από την εξάπλωση της φωτιάς.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.