ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μειώνεται ο πληθυσμός των άγριων ζώων

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), περισσότερα από το 30% των ειδών των σπονδυλωτών βρίσκονται σε μείωση, τόσο με όρους πληθυσμού όσο και με όρους γεωγραφικής εξάπλωσης.

Ο Ροντόλφο Ντίρζο, καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντκαι ένας από τους συντάκτες της μελέτης αναφέρει: «Πρόκειται για μια βιολογική εξόντωση που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόλο που τα είδη στα οποία ανήκουν αυτοί οι πληθυσμοί εξακολουθούν να υφίστανται κάπου στη Γη».

Οι ερευνητές σχεδίασαν τον χάρτη της γεωγραφικής κατανομής 27.600 ειδών πουλιών, αμφιβίων, θηλαστικών και ερπετών, αναλύοντας τις μειώσεις των πληθυσμών τους σε δείγμα 177 ειδών θηλαστικών από το 1900 έως το 2015.

Αυτά τα δείγματα των θηλαστικών, όλα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των γεωγραφικών περιοχών τους και περισσότερα από το 40% έχουν χάσει περισσότερο από 80%. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα θηλαστικά της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 40% των θηλαστικών, μεταξύ των οποίων ρινόκεροι, ουρακοτάγκοι, γορίλες και πολυάριθμα μεγάλα θηλαστικά, επιβιώνουν πλέον στο 20% ή και σε μικρότερο ποσοστό των εδαφών στα οποία ζούσαν τα περασμένα χρόνια.
Όπως είναι αναμενόμενο, η μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξαφάνιση των οικοσυστημάτων τους (ρύπανση, υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ασθένειες, κλιματική αλλαγή).

Ο κύριος συντάκτης της μελέτης, Χεράρδο Σεμπάγιος (αυτόνομο εθνικό πανεπιστήμιο του Μεξικού) αναφέρει: η μαζική απώλεια σε όρους πληθυσμών και ειδών «είναι ένα προοίμιο για την εξαφάνιση πολυάριθμων άλλων ειδών και για την υποβάθμιση οικοσυστημάτων που καθιστούν δυνατό τον πολιτισμό».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.