ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε έκτακτη ανάγκη η Κως από τον σείσμο των 6,4 Ρίχτερ

Tweet
Share
Tweet
Share

Δύο νεκροί τουρίστες, περιπου 120 ελαφρά τραυματίες, εκ των οποίων πέντε σοβαρά και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια και το λιμάνι της Κω, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.31 τα ξημερώματα. 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε ότι ο ένας νεκρός είναι ένας 30χρονος Τουρκικής καταγωγής και ο άλλος ένας 20χρονος Σουηδικής καταγωγής. Οι πέντε σοβαρά τραυματίες, είναι επίσης όλοι τουρίστες, και θα διακομιστούν σε νοσοκομείο του Ηρακλείου δήλωσε o κ. Χατζημάρκος.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό είναι σημαντικό, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο λόγω του σεισμού. Με εντολή του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να αναχωρήσει άμεσα κλιμάκιο του κόμματος για την Κω, αίτημα που έκανε δεκτό ο πρόεδρος της Βουλής.

«Η σκέψη μας είναι στους νησιώτες μας στην Κω και τα άλλα νησιά. Ελπίζω το κράτος να ανταποκριθεί και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Με το φως της ημέρας φάνηκε ότι οι ζημιές στο λιμάνι της Κω δεν είναι μεγάλες. Μην αναβάλλετε τις διακοπές σας στην υπέροχη γη του Ιπποκράτη» σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

Στην Κω βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως είπε ο κ. Σαντορινιος στον ΣΚΑΪ, το αεροδρόμιο είναι λειτουργικό, ωστόσο το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros να δέσει στην Νίσυρο και το Blue Star 2 στην Κάλυμνο ενώ στην συνέχεια οι επιβάτες θα μεταβούν με πλοίο μικρότερου μεγέθους στο Μαστιχάρι.

Λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, οι ρωγμές είναι διακριτές. Έχει καταρρεύσει το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman