ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ημέρα που τα πλαστικά στη θάλασσα, θα είναι περισσότερα από τα ψάρια έρχεται...

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Καλοκαίρι. Μας περιμένουν οι χαρές της θάλασσας. Της καθαρής θάλασσας. Γι' αυτό, όχι σκουπίδια. Όχι πλαστικά, σε θάλασσες κι ακτές. Τα έλεγε ο γλάρος στην εκστρατεία της Helpmepa. ήδη από τη δεκαετία του '80. Φαίνεται όμως πως δεν εισακούστηκε, αφού το μεγαλύτερο μέρος, από τους περισσότερους από 9 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού που έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950, έχουν καταλήξει είτε σε χωματερές, είτε στη θάλασσα, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη παγκόσμια ανάλυση για την παραγωγή πλαστικών ειδών. 

Ακόμη μία έκθεση που προειδοποιεί ότι η Μεσόγειος πνίγεται στα πλαστικά καθώς το 94%των απορριμάτων έχει καταλήξει ήδη στο βυθό της. 

Μόνον το 2015, η ανθρωπότητα δημιούργησε  448 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, διπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με το 1998. Η μεγαλύτερη πηγή πλαστικού είναι η Κίνα και ακολουθούν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

Σχεδόν το 80% αυτού του πλαστικού έχει καταλήξει είτε σε χωματερές είτε στο περιβάλλον, ενώ η παραγωγή του αυξάνεται γρήγορα, ανέφεραν στην έρευνα ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται και περίπου το 12% αποτεφρώνεται.

«Θα καλύψει  έκταση στο μέγεθος της Αργεντινής, αν αυτό το πλαστικό μοιραστεί ισομερώς σε ένα ύψος που να φτάνει ως τον αστράγαλο», δήλωσε ο Ρόλαντ Γκάιερ καθηγητής Βιομηχανικής Οικολογίας και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

Η αποτέφρωση πλαστικού συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, ενώ η συσσώρευση του υλικού αυτού μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Γκάιερ που υπενθυμίζει ότι σε αντίθεση με άλλα υλικά, το πλαστικό μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια.

Στους ωκεανούς επιπλέουν περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Public Library of Science Journal.

«Τα ψάρια θα μειοψηφούν σε σχέση με τα πλαστικά στις θάλασσες του 2050″, επισημαίνει το BBC.

Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, περισσότεροι από 13 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού θα καταλήξουν στο περιβάλλον ή στις χωματερές ως το 2050, τονίζουν οι ερευνητές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.