ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Success Story: Έρχεται μικρή ανάκαμψη στον εγχώριο τουρισμό

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporter.gr, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε κατά περίπου 67% σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που κάνει στη τελευταία μελέτη του το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Στα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού και ακτοπλοΐας, το 2016 καταγράφεται σημαντική αύξηση του εγχώριου τουρισμού σε σχέση με το 2015 και η ταξιδιωτική δαπάνη του εγχώριου τουρισμού για το 2016 εκτιμάται σε € 1.365 εκ., αυξημένη κατά 8% σε σχέση με το 2015.

Όπως αναφέρει η «Έρευνα Διακοπών» της ΕΛΣΤΑΤ, η εγχώρια τουριστική δαπάνη για το 2015 για ταξίδια άνω της 1 διανυκτέρευσης ήταν € 1.264 εκ. όταν για το 2014 ήταν € 1.352 εκ., δηλαδή συρρικνωμένη κατά 6,5% σε σχέση με το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008, η αντίστοιχη δαπάνη ήταν € 3.868 εκ.

Μεταξύ 2008 και 2015, λόγω της κρίσης: ο αριθμός των ταξιδιών με τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις μειώθηκε κατά - 50,7%, η ΜΚΔ ανά ταξίδι μειώθηκε κατά -32,0%, ως αποτέλεσμα, η συνολική δαπάνη μειώθηκε κατά - 66,5%

Για ταξίδια με τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση, προκύπτει ότι: ο αριθμός των ταξιδίων μειώθηκε κατά -9,3%, η Μέση κατά Κεφαλή δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά +3,1%, ενώ η συνολική δαπάνη μειώθηκε κατά -6,5%.

Λίγοι, μικροί επενδυτές που αγοράζουν ότι πωλείται όπως είναι επιπλωμένο, κοψοχρονιά. Η αστική τάξη, η ραχοκοκαλιά ελληνικής οικονομίας, διαλυμένη, υπερχρεωμένη και χωρίς ρευστότητα,. Περιουσίες που η αξία τους έχει υποτιμηθεί σημαντικά (κι όχι αντικειμενικά). Κατασχέσεις καταθέσεων και σωρηδόν, πάσης φύσεως πλειστηριασμοί. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες σε αδυναμία πληρωμής οποιασδήποτε οφειλής. Η ανεργία στον παραγωγικό τομέα της χώρας, που υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι άλλος από τον ιδιωτικό, παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και οι μισθοί κατρακυλούν σταθερά στα τάρταρα.

Δεδομένων των παραπάνω, μάλλον το μικρό κύμα αύξησης στην εσωτερική κίνηση που προκάλεσε και το αισιόδοξο μειδίαμα στην αιθεροβάμονα κυβέρνηση, οφείλεται αποκλειστικά στο δυνατό χαρτί αυτής της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον αντιπαραγωγικό Δημόσιο τομέα, στον οποίο το ωριαίο κόστος εργασίας το 3ο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκε κατά 4,5%, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 3,1%. Αύξηση, που σύμφωνα με τα σοφά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, αποδίδεται στην αύξηση των προσλήψεων που καταγράφηκαν στον Δημόσιο τομέα, και που το 2016, ανήλθαν στις 6.803, τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας τον περασμένο Νοέμβριο μειώθηκε κατά 37.667 άτομα.  
 
Όλα καλά. Ο Δημόσιος τομέας ζει. Αυτός μας οδηγεί. Και μας παρασύρει. Στο ρέμα.
 
- Άννα Δανιήλ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman