ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός-χωρίς σήμανση- και επίσημα στην αγορά

Tweet
Share
Tweet
Share

Γενετικά τροποποιημένος σολομός παίρνει θέση στο τραπέζι μας. Η εταιρεία AquaBounty Technologies, με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία ανέπτυξε τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια, ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου ότι πούλησε περίπου 4,5 τόνους στην αγορά του Καναδά. 

Πρόκειται για την πρώτη πώληση γενετικά τροποποιημένου ζωντανού οργανισμού στην καταναλωτική αγορά. Η AquaBounty χρειάστηκε πάνω από 25 χρόνια για να ολοκληρώσει την γενετική τροποποίηση.
Τα ψάρια, μια ποικιλία σολομού Ατλαντικού, έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύσσονται ταχύτερα από τα αντίστοιχα μη γενετικά τροποποιημένα, φτάνοντας το μέγεθος της αγοράς περίπου στο μισό χρονικό διάστημα - περίπου 18 μήνες. Η AquaBounty πούλησε την πρώτη εμπορική παρτίδα σε τιμή αγοράς, ενώ δεν θα αποκαλύψει ποιος την αγόρασε.

Η AquaBounty ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σύντομα προσέγγισε τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, ενέκρινε τον γενετικά τροποποιημένο σολομό για κατανάλωση τον Νοέμβριο του 2015 και οι καναδικές αρχές έλαβαν την ίδια απόφαση έξι μήνες αργότερα. 

Καμία χώρα δεν απαιτεί να χαρακτηριστεί ο σολομός ως γενετικά τροποποιημένος, έτσι το ψάρι δεν φέρει ειδική σήμανση και ο καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι δεν είναι αυτό που νομίζει...

Ακτιβιστές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον Καναδά απαίτησαν από τους ρυθμιστικούς φορείς να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους, ενώ, ήδη κατατέθηκαν και οι πρώτες αγωγές.
 


 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.